Usvojena Deklaracija o Srebrenici

Beograd -- Skupština Srbije je posle 13 sati rasprave usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Za Deklaraciju je glasalo 127 poslanika.

Izvor: B92, FoNet, Beta
Podeli

Za Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21, a jedan poslanik nije glasao. Poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalnodemokratske partije nisu učestvovali u glasanju.

Deklaraciju su podržale poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, G17 plus, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvana Srbija, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i manjine.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a poslanici Srpske napredne stranke napustili su salu pre glasanja.

Pre glasanja nije usvojen predlog šefa poslaničke grupe DSS-a Miloša Aligrudića da poslanici glasaju prozivkom.

U Deklaraciji, Skupština Srbije poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i
sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

Uskoro i Deklaracija o zločinima nad Srbima

Kolegijum Skupštine Srbije, koji je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović zakazala za četvrtak, razmatraće deklaraciju o zločinima počinjenim nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Dejanovićeva je izjavila da je vladajuća većina napisala početnu verziju tog dokumenta i dodala da će se predlog te deklaracije relativno brzo naći pred poslanicima.

Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti izvinjenje i izraziti saučešće porodicama srpskih žrtava, piše u Deklaraciji.

U preambuli Deklaracije navedena su međunarodna akta na koje se Skupština Srbije pozvala, među kojima su Ustav Srbije u kome stoji da su ljudski životi i dostojanstvo neprikosnoveni i Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima.

Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred Haškim tribunalom.

Više o toku višečasovne rasprave, koja je prethodila usvajanju Deklaracije, možete pročitati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 991 idi na stranu