Sudije i tužioci položili zakletvu

Novoizabrane sudije i zamenici javnih tužilaca položili su zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.12.2009.

00:27

Default images

Visoki savet sudstva ovog meseca izabrao je 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju, a parlament je juče izabrao na prvu funkciju 876 sudija na trogodišnji mandat, kao i 88 zamenika tužilaca. Od tog broja 576 su sudije organa za prekršaje, a 300 je bilo ostalih kandidata među kojima najviše sudijskih pomoćnika.

Visoki savet sudstva ovog meseca izabrao je 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju, a juče su poslanici odlučivali o prvom izboru 876 sudija na trogodišnji mandat.

Društvo sudija Srbije je Visokom savetu sudstva uputilo zahtev da dostavi spisak sudija kandidata koje nisu izabrane na sudijsku funkciju zajedno sa informacijom o tome u kojim su sudovima obavljali funkcije i na koje pozicije su konkurisali.

Visokom savetu pravosuđa upućena su i pitanja da li su pri izboru sudija korišćeni podaci MUP-a i BIA, kao i da li su spiskovi kandidata bili dostavljani drugim organima ili pojedincima na mišljenje.

Društvo sudije pozvalo je Visoki savet sudstva da svakom neizabranom sudiji dostavi odluku sa konkretnim razlozima zbog kojih nije izabran, detaljnim obrazloženjem i dokazima kojima potkrepljuje svoj zaključak, kao i sa uputstvom o pravnom leku. Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da nije bilo političkih pritisaka pri reizboru sudija. On je odgovarajući na pitanja građana na RTS-u rekao da postoji mogućnost da neke od sudija budu reizabrane u naknadnom procesu.

“Možda ne mogu da kažem da nije bilo neke nepravde i nekog nedostatka u svakom konkretnom slučaju, ali treba napraviti poređenja i svaki sudija koji nije izabran mora da dobije jasno i pisano obrazloženje zbog čega nije izabran. I to je u biti upravo ovaj proces, pravni i ljudski odnos prema neizabranim sudijama", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je kazao da će, ako se utvrdi da je bilo grešaka, biti i ispravke "jer uvek postoji mogućnost izbora, nekoliko desetina sudija izabrati u naknadnom postupku".

Tadić nije isključio mogućnost da neke od reizabranih sudija naknadno budu razrešene, ukoliko se dokaže da nisu dostojni te funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: