Insajder: Sloboda uprkos 20 prijava

Protiv Đorđa Prelića, jednog od osumnjičenih za ubistvo Brisa Tatona, poslednjih godina podneto je više od 20 krivičnih prijava, ali je on ostao na slobodi.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

16:20

Default images

Dva meseca posle ubistva navijača francuskog Tuluza, Brisa Tatona istraga se vodi protiv 15 navijača koji su osumnjičeni da su umešani u njegovo brutalno prebijanje. Dvojica osumnjičenih, Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća i dalje su u bekstvu.

Prema istraživanju emisije “Insajder”, Đorđe Prelić jedan je od vođa navijačke podgrupe Partizana “Alkatraz”, i bio je osumnjičen poslednjih godina za izvršenje više od 20 krivičnih dela. I pored toga, Prelić je ostao na slobodi.

U poslednjih nekoliko godina protiv Đorđa Prelića policija je podnela više krivičnih prijava i to za razna krivicna dela: nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, neovlašćeno posedovanje, izrada, razmena i stavljanje u promet vatrenog oružja i municije, neovlašćena proizvodnja i savljanje u promet opojnih droga, krivično delo teške krađe.

Tako je na kraju došlo i do toga da bude osumnjičen i za organizovanje ubistva u septembru ove godine. Đorđe Prelić je danas u bekstvu.

Ovakvih primera ima dosta kada su u pitanju pojedinci iz navijačkih grupa.

Novi serijal emisija “Insajder”, koji počinje u četvrtak u 22 časa, istražuje koliko je krivičnih prijava u poslednjih nekliko godina podneto protiv pojedinaca i zašto nisu procesuirane. Po Zakonu o dostupnosti informacija, više desetina zahteva i dobijenih odgovora, zaključak je da su tužilastva uglavnom podizala optužnice na osnovu krivičnih prijava MUP-a, ali da sudski procesi traju godinama, pa pravosnažnih presuda nema.

“Ali, bilo bi pogrešno da svi drugi misle da su za sve krivi, uslovno rečeno, policija, tužilaštvo i sud. Nismo mi jedini koji smo u toj priči”, kaže predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić.

“Ima tu nešto što se zove porodica, ima tu nešto što se zove društvo, šta god to značilo. Sve druge vrste sredine: škola, ostali oblici da tako kažem organizovanja, pa sad, ako govorimo o nasilju na sportskim terenima – i ti sportski klubovi koji su poprilično u toj priči, drže po strani ili daju nekakva nemušta saopštenja kojima pokušavaju da nešto objasne ili ne objasne”, kaže Važić.

“Izricanje kazni svakako predstavlja krunu sve borbe protiv kriminaliteta i zbog toga mislim, i zapravo je jedino što je vidljivo i jedino što ostavi ođeka - da se dobrom kaznom pokaže da se ne tolerišu kršenja zakona, da kriminalu nema mesta u Srbiji danas, i da će to biti nešto što je rešenje za ubuduće”, smatra zamenica Okružnog tužioca u Beogradu Gordana Jekić-Brdajić.

Prema istraživanju “Insajdera” protiv pojedinaca iz navijačkih grupa Partizana, Zvezde i Rada poslednjih godina podneto je više od 100 krivičnih prijava za teška krivična dela, kao što su iznuda, otmica, krađa, prodaja droge, nanošenje teških telesnih povreda, pokušaj ubistva i ubistvo.

Pravosnažnih presuda, po tim krivičnim prijavama, do danas uglavnom nema.

Novi serijal emisije “Insajder” počinje u četvrtak u 22 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: