Smenjen Zdravko Ponoš

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je general-potpukovnika Zdravka Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, saopštio je kabinet predsednika.

Izvor: B92
Podeli

Time je predsednik Srbije iskoristio svoje ustavno ovlašćenje po kom predsednik Republike u skladu sa zakonom komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire VS. Komandni lanac funkcioniše normalno i do postavljenja novog načelnika Generalštaba komandu nad Vojskom preuzima general potpukovnik Miloje Miletić, zamenik načelnika Generalštaba.

Predsednik Srbije juče je rekao da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost konstatovano da su odbrambeni potencijali Srbije dobri i poručio građanima da mogu da budu spokojni.

Ponoš: Izvršiću naređenje

Ponoš nije želeo da komentariše odluku predsednika Srbije o svom razrešenju.

"Od svoje 14. godine sam vojnik i ponašaću se vojnički. Izvršiću sva naređenja koja dobijem", rekao je Ponoš za radio Slobodna Evropa.

Ponoš je naveo da je sve što je imao da kaže već rekao.

"Ja danas ništa nisam uradio i nemam komentar. Dok nosim uniformu, ja sam vojnik", rekao je Ponoš.

“Svi koji su učesnici u sistemu odbrane snose svoj deo odgovornosti. Komunikacija između načelnika Generalštaba i ministra odbrane, nezavisno od uvek postojećih koncepcijskih razlika, mora da bude saglasna opštem bezbednosnom interesu”, kazao je Tadić za RTS.

“Svako tu ima svoj deo odgovornosti, ali istovremeno je apsolutno nedopustivo da se krši vojna disciplina u ovako važnom sistemu kao što je sistem odbrane i da se pitanja koja se tiču budućnosti našeg sistema odbrane raspravljaju na jedan neadekvatan način u medijima”, smatra on.

Tadić kaže da to ne znači da ne treba da postoji javna i demokratska rasprava o strategiji bezbednosti i o pitanjima koja se tiču odbrane Srbije.

“Ali, na ovakav način vođena rasprava, zapravo samo ometa donošenje strategijskih dokumenata i dalje sprovođenje reformi”, rekao je Tadić.

Tadić je, ipak, kazao da linija komandovanja i subordinacije i dalje funkcioniše, kao i da sve vojne strukture rade svoj posao.

Na juče održanoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmotrena je i situacija u vezi sa organizovanim kriminalom.

Bilo je reči i o hapšenju bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine, rekao je Tadić.

“Možemo reći da je akcija izvedena potpuno u skladu sa zakonima Srbije i da apsolutno nije usmerena protiv Albanaca u Preševu i južnim srpskim opštinama, već je usmerena protiv onih za koje nedvosmisleno postoje dokazi da su umešani u zločine tokom ratnih zbivanja na Kosovu i Metohiji”, kazao je on.
O reakcijama na smenu Ponoša pročitajte u drugoj vesti.

Miloje Miletić - stručnost i iskustvo

General-potpukovnik Miloje Miletić, koji preuzima funkciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije do postavljenja novog, u stručnim krugovima važi za iskusnog i stručnog vojnika sa završenim najvišim vojnim školama, ali i iskustvom sa terena.

SM: 40 odsto građana zabrinuto za bezbednost

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja koje je za emisiju Stanje nacije uradio Stratedžik marketing, na pitanje da li sukob u vrhu vojske ugrožava bezbednost zemlje, čak 40 odsto ispitanih građana odgovorilo je potvrdno.

Sa takvom ocenom nije saglasno 34, 4 odsto anketiranih, dok 25,6 odsto nije imalo stav o ovom pitanju.

Miletić (55) je rođen u Blacu. Posle gimnazije završio je 1976. godine Vojnu akademiju - smer artiljerija, na odseku za Kopnenu vojsku.
Najviši oblik vojnog usavršavanja, Komandno-štabnu školu, završio je 1995, a pet godina kasnije i Generalštabnu školu.
Od komandira voda, preko funkcija komandanta motorizovane i artiljerijske brigade, stigao je do dužnosti zamenika načelnika Uprave artiljerije u Sektoru za Kopnenu vojsku Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

Obavljao je i dužnosti načelnika Uprave artiljerije, načelnika Uprave za obuku, načelnika Uprave za razvoj, a napredovanje u službi započeo je dobijanjem čina potporučnika 1976. do čina general-potpukovnika 2006, kada je i imenovan za zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Do sada je bio zamenik načelnika Generalštaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 928 idi na stranu