Četvrtak, 07.12.2006.

16:22

DS posmatrač u Evropskom parlamentu

DS danas dobija status posmatrača u klubu socijaldemokratskih partija u Evropskom parlamentu, kažu u toj stranci.

Izvor: Beta

Default images

"Taj status inače mogu da dobiju samo stranke zemalja koje su potpisale sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao je zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović agenciji Beta u telefonskoj izjavi iz Porta. Petrović je ocenio da je na taj način EU uputila potpuno jasan signal da je Srbija poželjna kao članica.

"To je vrlo značajno za politiku Srbije i potpuno jasnu sliku o tome da li mi jesmo poželjni kao partneri ili ne. Očekujem da je ovo samo prvi korak u ubrzavanju evropskih integracija", istakao je on, navodeći da je Evropski parlament jedan od tri stuba Evropske unije.

Dobijanjem statusa posmatrača, DS se našla u društvu velikih stranaka levog centra, kao što su Laburistička partija Velike Britanije, socijalističke partije Francuske i Španije, socijaldemokratske partije Nemačke i Austrije i druge, rekao je Petrović.

Pol Nirup Rasmusen, predsednik Partije evropskih socijalista je tim povodom rekao da je sudbina Srbije u Evropskoj uniji.

"Političke partije u Srbiji mogu da odigraju bitnu ulogu u procesu približavanja EU, učlanjivanjem i aktivnim učešćem u Evropskim političkim partijama. Mi želimo dobrodošlicu Demokratskoj stranci u svoju političku porodicu i učinićemo sve što možemo da pomognemo širenje socijaldemokratskih ideja i struktura u Srbiji i širom Balkana. Ključni momenat su predstojeći izbori i ja želim Demokratskoj stranci svaki uspeh", rekao je Rasmunsen.

Za mirne izbore u Novom Pazaru

Kandidat za poslanika Sandžačke demokratske partije na listi Demokratske stranke, Meho Omerović, očekuje da će parlamentarni izbori u Novom Pazaru proteći bez velikih tenzija.

"Očekujem normalne izbore i verujem da će građani Novog Pazara koristeći samo glavu i olovku ukazati poverenje onima koji će ih odvesti u bolji život”, rekao je on.

"Treba učiniti sve da se strasti smire, da se smire tenzije, da se ljudi ne gledaju popreko i ne prelaze ulicu kada se sretnu", kaže on.

"Sukobi između bošnjačkih političara ne donose dobro samom narodu, a šalju i lošu poruku svetu. Islamska zajednica može doprineti da se ovi problemi prevaziđu zbog ugleda i uticaja koje ima kod naroda", rekao je Omerović.

Bunjevci očekuju ravnopravan status

Bunjevci očekuju da posle predstojećih parlamentarnih izbora dobiju ravnopravan status, koji imaju i druge manjine u Srbiji, izjavio je predstavnik Bunjevačkog nacionalnog veća Mirko Bajić, koji je kandidat na listi Demokratske stranke.

On je naveo da su Bunjevci vodili brojne razgovore, u kojima su tražili da ne budu "pero na šeširu", nego da njihov zastupnički mandat bude ostvaren u interesu te nacionalne manjine, dodavši da je takav sporazum postignut sa DS-om.

Bajić je dodao da očekuje da će bunjevačka manjina podržati svog kandidata na listi DS-a i da je ta podrška nužna pošto je reč o manjini koja je imala najmanje podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: