Eide: Procesi na Kosovu i bez Srba

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo, Kai Eide, boravio je u Beogradu i za B92 govorio o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2004.

14:25

Default images

Na pitanje da li će izgradnja demokratskih institucija na Kosovu biti nastavljena i bez Srba, Eide naglašava da su procesi nezaustavljivi: "Krećemo se ka sledećim fazama rešavanja budućeg statusa Kosova i taj proces će biti nastavljen bez obzira da li jedna ili druga strana žele da mu se pridruže. Nista ga neće zaustaviti i mislim da je interes svih da o tome vode računa", kaže Eide i dodaje:

"To, naravno, uključuje i srpsku populaciju. Medjunarodna zajednica ne može preuzeti odgovornost da štiti njihove interese, jer to treba da rade prvenstveno oni sami".

Eide je demantovao da je u svom izveštaju nakon martovskog nasilja preporučio da razgovori o statusu Kosova treba da počnu kroz nekoliko meseci: "Rekao sam sledeće godine. Taj bi proces bilo moguće započeti sredinom sledeće godine i mislim da ce se tako i dogoditi".

Na pitanje o stavu prema politici međunarodne zajednice, poznatoj kao "standardi pre statusa", Eide je naglasio da su njegovi stavovi o tom pitanju bili pogrešno tumačeni: "Primetio sam da je ono što sam pisao pogrešno protumačeno. Ne mislim da taj princip treba zameniti nego ga treba posmatrati iz drugog ugla. Ako imate plan o inplementaciji standarda, napisan na stotinama strana, to lako može da se posmatra kao birokratski napor, a ne kao politički proces. Moramo se koncentrisati na one aspekte plana koji su prioritet, a to su elementi koji se odnose na bezbednost, manjine, povratak i obnovu kuća i decentralizaciju", kaže Eide i dodaje: "Pitanje budućeg statusa Kosova jeste suviše opasno za diskusiju i za suočavanje. Mislim da će biti suvise opasno samo ako se sa tim ne suočimo uskoro, zato sto će ono uzrokovati frustracije, razočarenje i probleme. Nikada neće biti idealan trenutak za rešavanje tog pitanja".

Međunarodna zajednica je na Balkanu u proteklih 15 godina pravila greške, međutim, sada je ona ovde da pomogne u rešavanju problema. Kai Eide ističe da sada sve zainteresovane strane moraju dati svoj najveći doprinos, da bi se uspostavili demokratsko društvo na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: