Eide: Procesi na Kosovu i bez Srba

Beograd -- Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo, Kai Eide, boravio je u Beogradu i za B92 govorio o Kosovu.

Izvor: B92 Srbija, Kosovo
Podeli

Na pitanje da li će izgradnja demokratskih institucija na Kosovu biti nastavljena i bez Srba, Eide naglašava da su procesi nezaustavljivi: "Krećemo se ka sledećim fazama rešavanja budućeg statusa Kosova i taj proces će biti nastavljen bez obzira da li jedna ili druga strana žele da mu se pridruže. Nista ga neće zaustaviti i mislim da je interes svih da o tome vode računa", kaže Eide i dodaje:

"To, naravno, uključuje i srpsku populaciju. Medjunarodna zajednica ne može preuzeti odgovornost da štiti njihove interese, jer to treba da rade prvenstveno oni sami".

Eide je demantovao da je u svom izveštaju nakon martovskog nasilja preporučio da razgovori o statusu Kosova treba da počnu kroz nekoliko meseci: "Rekao sam sledeće godine. Taj bi proces bilo moguće započeti sredinom sledeće godine i mislim da ce se tako i dogoditi".

Na pitanje o stavu prema politici međunarodne zajednice, poznatoj kao "standardi pre statusa", Eide je naglasio da su njegovi stavovi o tom pitanju bili pogrešno tumačeni: "Primetio sam da je ono što sam pisao pogrešno protumačeno. Ne mislim da taj princip treba zameniti nego ga treba posmatrati iz drugog ugla. Ako imate plan o inplementaciji standarda, napisan na stotinama strana, to lako može da se posmatra kao birokratski napor, a ne kao politički proces. Moramo se koncentrisati na one aspekte plana koji su prioritet, a to su elementi koji se odnose na bezbednost, manjine, povratak i obnovu kuća i decentralizaciju", kaže Eide i dodaje: "Pitanje budućeg statusa Kosova jeste suviše opasno za diskusiju i za suočavanje. Mislim da će biti suvise opasno samo ako se sa tim ne suočimo uskoro, zato sto će ono uzrokovati frustracije, razočarenje i probleme. Nikada neće biti idealan trenutak za rešavanje tog pitanja".

Međunarodna zajednica je na Balkanu u proteklih 15 godina pravila greške, međutim, sada je ona ovde da pomogne u rešavanju problema. Kai Eide ističe da sada sve zainteresovane strane moraju dati svoj najveći doprinos, da bi se uspostavili demokratsko društvo na Kosovu.

strana 1 od 300 idi na stranu