ZA KOSTUNICU 14 ODSTO VISE BIRACA NEGO ZA MILOSEVICA

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2000.

17:43

Default images
U ovom trenutku u Srbiji se 14 odsto biraca vise opredeljuje za Vojislava Kostunicu u izbornoj trci sa Slobodanom Milosevicem. Jedina ograda u tom smislu je da se glasaci tako izjasnjavaju ukoliko opozicija ima jednog-zajednickog kandidata. Jos neke detalje najnovijih julskih istrazivanja javnog mnenja na tribini Medija centra saopstio je Zoran Lutovac iz Instituta drustvenih nauka. "Istrazivanja pokazuju da je Vojislav Kostunica kandidat koji bi jedini ubedljivo mogao da pobedi Milosevica, ali pod uslovom da je podrzan od cele opozicije. Za njega je, naime, po rezultatima spremno da glasa 42% ukupnog birackog tela, a za Milosevica 28% uz 15% neodlucnih i apstinenciju od 13%. Za Kostunicu bi se na predsednickim izborima opredelili vecinom mladji biraci, a ovaj opozicioni kandidat u anketama je dobio poverenje cak i dela glasaca vladajucih stranaka, pre svih pristalica radikala, cijih bi 19 odsto biraca glasalo za njega", istice Lutovac. "Ono sto je za Kostunicu kao zajednickog kandidata opozicije karakteristicno po istrazivajnima koja su radjena u julu jeste da stoji znatno bolje od Milosevica medju biracima do 50 godina, odnos snaga medju biracima od 50-59 godina je izjednacen, a medju najstarijima su brojnije pristalice Milosevica. Kostunica ima vecu podrsku biraca u svim regionima izuzev Srema i Banata, uziva 100% podrske pristalica svoje stranke, ali i 82% pristalica SPO-a, 81% pristalica SZP-a, 57% pristalica drugih stranaka i znatno vecu podrsku partijski neopredeljenih i apstinenata nego Milosevic", kaze Lutovac.

Srpski pokret obnove nece podrzati lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Kostunicu kao kandidata udruzene opozicije Srbije na izborima za predsednika SRJ, izjavio je za radio Slobodna Evropa predsednik te stranke Vuk Draskovic, prenosi Beta. Draskovic je ocenio da Kostunica ne moze biti kandidat bilo koga iz opozicije "ko ima savesti", i dodao da ga je predsednik DSS nakon pokusaja atentata u Budvi optuzio da razbija opoziciju i da zloupotrebljava privatnu nesrecu u politicke svrhe. "Je li to treba da bude kandidat koga moze da podrzi, ne samo SPO, nego iko drugi od savesti u opoziciji", upitao je Draskovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: