Srpski poslanici se vraćaju u kosovski parlament

Beograd --

Izvor: B92
Podeli

Koalicija Povratak odlučila je u petak da se vrati u parlament Kosova, saopštio je šef poslaničke grupe ove koalicije, Dragiša Krstović. Odluka je doneta većinom glasova članova Povratka, a nakon razgovora sa zvaničnicima SRJ, SPC-a, šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom i predstavnicima međunarodne zajednice, iz Kosovske Mitrovice izveštava dopisnik Radija B92, Mirjana Milutinović.

Član predsedništva skupštine Kosova Oliver Ivanović rekao je da su sednice predsedništva DOS-a, sastanak sa ambasadorima pet zemalja i sa predstavnicima međunarodne zajednice imale presudan uticaj na to da se predstavnci Koalicije Povratak vrate u parlament Kosova. "Tražili smo da se međunarodna zajednica izjasni po pitanju rezolucije i njene primene i dobili smo uveravanja da postoji apsolutna podrška primeni rezolucije, a  ne selektivnoj, kako se to do danas radilo i da će se u tom smislu rešavati vitalna pitanja za koja je srpska zajednica zainteresovana", rekao je Ivanović.

Mišljenja svih onih sa kojima smo razgovarali o tome da budući status KiM u ovom trenutku nije tema za razgovor, dodatno je uveravanje koje nam daje za pravo da optimistički gledamo u budućnost u onoj meri u kojoj možemo uticati na društvene tokove, rekao je Ivanović.

Poslanici Povratka nastaviće razgovore sa šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom o tehničkim uslovima u vezi sa povratkom i nastavkom rada u kosovskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.