Mićunović: Sednica Ustavne komisije je bila regularna

Beograd --

Izvor: Beta Crna Gora, Srbija i Crna Gora
Podeli

Jedan od kopredsedavajućih Ustavne komisije za pisanje najviših dokumenata nove zajednice Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović odbacio je u ponedeljak optužbe grupe članova te komisije da je odluka o prosleđivanju Povelje parlamentima bila neregularna. "Sednica Komisije za izradu teksta Ustavne povelje, održane 11. januara, bila je regularna, jer je prisustvovalo 17 članova komisije, a po Poslovniku Komisije sednica može da bude održana ako joj prisustvuje više od polovine članova, odnosno najmanje 14", naveo je Mićunović u saopštenju.

Mićunović je podvukao i da je sednica Ustavne komisije zakazana na zahtev šest članova, što je, kako navodi, takođe predviđeno Poslovnikom. On je saopštenje objavio, kako je naveo, "radi tačnog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja dezinformacija koje se koriste da bi se opstruiralo dalje usvajanje Ustavne poveljenje i donošenje zakona za njeno sprovođenje".

"Komisija na toj sednici nije odlučivala o zakonu za sprovođenje Povelje, jer nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, ali su kopredsedavajući iz delegacija skupština Srbije i Crne Gore, predložili da se tekst Ustavne povelje, koja je jednoglasno usvojena na sednici 6. decembra, dostavi parlamentima", navodi Mićunović. On je podvukao da Komisija "ni o tome (slanju Povelje parlamentima) nije odlučivala, jer za dostavljanje teksta Povelje skupštinama nije predviđena nikakva posebna procedura, kao ni ponovno odlučivanje Komisije o dostavljanju teksta republičkim skupštinama". "Dostavljanje teksta Ustavne povelje skupštinama pre svega je simboličan gest, čiji je cilj da pokaže domaćoj i međunarodnoj javnosti da je završen najvažniji deo velikog posla u izradi ustavnog akta buduće zajedničke države Srbije i Crne Gore", naveo je Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.