Milutinović pregovara o predaji Haškom tribunalu?

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.01.2003.

17:24

Default images

Doskorašnji predsednik Srbije Milan Milutinović pregovara o svojoj predaji Haškom tribunalu, potvrdilo je više izvora bliskih vlastima u Beogradu, navodeći da su ti pregovori u završnoj fazi. Izvori bliski federalnim i republičkim vlastima rekli su agenciji Beta da bi prve konkretne korake u odlasku Milutinovića u Hag trebalo očekivati u narednim danima. Anonimni izvor blizak Saveznoj vladi rekao je agenciji Asošijeted pres da su pregovori o predaji Milutinovića u završnoj fazi i da je trenutno reč o tehničkim detaljima.

U kabinetu predsednika Nacionalnog komiteta za saradnju sa Tribunalom Gorana Svilanovića, rečeno nam je da se ovo državno telo neće sastajati tokom dana zbog Milutinovićevog slučaja, a sam Svilanović nije želeo da komentariše navode o razgovorima sa Milutinovićem.

Republički ministar pravde Vladan Batić je međutim, gostujući u emisiji »Kažiprst« Radija B92, rekao da oko odlaska Milutinovića u Hag, kako je rekao, »neće biti problema«. Batić pretpostavlja da će se bivši predsednik Srbije o odlasku u Hag dogovoriti sa kancelarijom Haškog tribunala u Beogradu. Diskutabilno je, precizirao je Batić, da li republička i savezna vlada imaju nadležnosti u slučaju Milutinović. Ove dve vlade, po zakonu o saradnji sa Tribunalom, odlučuju samo kada se radi o eventualnom ugrožavanju državne i nacionalne bezbednosti, dodao je Batić. "Milan Milutinović nije više predsednik Srbije, on je običan građanin, ali mislim da ako treba da se izjasne i republička i Savezna vlada i Nacionalni komitet za saradnju sa Haškim tribunalom, svi će reći da nema opasnosti po nacionalnu i državnu bezbednost u izručenju Milana Milutinovića, tako da mislim da će se to završiti njegovim dogovorom o dobrovoljnoj predaji i odlasku u Hag i mislim da će on dobiti garancije i mislim da, imajući u vidu objektivnu ulogu Milana Milutinovića u svim tim ranijim događanjima, gde nema neke njegove neposredne uloge ali ima po principu komandne odgovornosti, mislim da on čak vrlo lako može biti pupšten da se brani sa slobode", rekao je Batić.U kancelariji Tribunala u Beogradu nisu želeli da govore o eventualnim kontaktima predstavnika Tužilaštva sa Milanom Milutinovićem. Portparol Tribunala Džim Lendejl je na konferenciji za novinare Haškog tribunala rekao da Tužilaštvo traži da Milutinović bude izručen što je pre moguće. »Taj će korak biti dobrodošao, ali moram da naglasim da time neće biti završene obaveze Beograda da potpuno sarađuje sa Tribunalom", upozorio je Lendejl. Florans Artman, portparol Tužilaštva, dodala je da, prema informacijama Tribunala u Hagu, u Srbiji živi bar 12 begunaca od međunarodne pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: