Kofi Anan u Beogradu

Beograd --

Izvor: B92
Podeli

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan izjavio je u utorak, prvog dana posete Beogradu, da je Jugoslavija od oktobra 2000. postigla značajan napredak u oblasti izgradnje demokratije i uključivanja u međunarodnu zajednicu, a da kao nerešena pitanja ostaju stabilizacija prilika na Kosovu i saradnja Jugoslavije s Haškim tribunalom. Anan je u Palati Federacije razgovarao sa zvaničnicima Jugoslavije, Srbije i Crne Gore Vojislavom Koštunicom, Zoranom Đinđićem, Milom Đukanovićem i Nebojšom Čovićem i sa šefom UNMIK Mihaelom Štajnerom.

U obraćanju novinarima, predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica rekao je da je najviše bilo reči o uspostavljanju demokratskih institucija, regionalnoj saradnji, povratku raseljenih lica i izbeglica, situaciji na Kosovu i o saradnji Jugoslavije s Tribunalom. "Najveći deo razgovora bio je posvećen naporima za uspostavljanje stvarne demokratije u našoj zemlji, izgradnji instutucija. Bez pouzdanih i trajnih institucija, tu smo se složili, nema ni pune demokratizacije i vladavine prava, a samim tim ni dugoročno pozitivnog ekonomskog razvoja. Potpuno smo se složili o potrebi potpunog povratka raseljenih i punog poštovanja Rezolucije 1244 UN, bez čega i bez poštovanja ljudskih prava, decentralizacije i izgradnje institucija ne može bitio govora o konačnom rešenja statusa Kosova. Bilo je reči o saradnji s Tribunalom i tu smo objasnili svu komplikovanost situacije, izražavajući spremnost za tu saradnju, o čemu svedoči i donet zakon", rekao je Koštunica.

Kofi Anan, u zajedničkom obraćanju novinarima s jugoslovenskim predsednikom, rekao je da je Jugoslavija na putu da se razvije u stabilnu demokratsku državu i da je budućnost SRJ u Evropskoj uniji. On je posebno izrazio zadovoljstvo napretkom postignutim u oblasti uvođenja vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. "Mogu da kažem da je došlo do napretka u svim tim oblastima i ako takav razvoj bude nastavljen mislim da ćete u velikoj meri doprineti razvoju stabilnosti u regionu. S posebnim zadovoljstvom ističem unapređenje odnosa SRJ i njenih suseda. Posebno mi je drago što se odnosi SRJ i EU unapređuju i posebno izražavam nadu da će SRJ u ne tako dalekoj budućnosti moći da se pridruži velikoj zajedničkoj porodici Evrope", rekao je Anan.

Tokom Ananovog susreta s predsednikom Vlade Srbije Zoranom Đinđićem najviše pažnje bilo je posvećeno pitanju Kosova. Đinđić se založio za što brži početak rasprave o statusu Kosova i za direktne razgovore Beograda i Prištine uz prisustvo međunarodnih zvaničnika. "Skrenuo sam pažnju na to da posle usvajanja Povelje prelazimo na donošenje novog Ustava Srbije i da bismo želeli da definitivno bude rešen status Kosova da bismo mogli da imamo trajan Ustav, da ne ostavljamo otvorena pitanja u Ustavu. Zaključili smo da posle njegovog boravka u Beogradu treba da počnu direktni razgovori Beograda i Prištine, najpre na rešavanju konkretnih problema za građane, povratka ljudi, imovine, bezbednosti, saobraćaja i svega onoga što nisu velika politička pitanja, ali su životna pretpostavka da možemo da dođemo do tih velikih pitanja. Štajner se saglasio s tim", rekao je Đinđić.

Anan je posle susreta s predstavnicima političkog vrha imao i kratak razgovor s predstavnicima Udruženja porodica Srba nestalih i otetih na Kosovu. Koordinator Udruženja Simo Spasić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je Anan za taj sastanak izdvojio manje od 10 minuta svog vremena. Na pitanje šta mu je Anan rekao, Spasić je odgovorio: "rekao je da mu je žao Srba, Bošnjaka, svih žrtava u svetu. Mi smo rekli da je i nama žao, ali da su vi oni svuda u svetu ginuli u ratu, a da su naši stradali u miru. Mirovne snage su odgovorne, UN i Savet bezbednosti, za tragediju našeg naroda. On je rekao da će Štajner nešto preduzeti, da će nešto biti urađeno, ali da je potrebno vreme, da ne može ništa preko noći. Mi smo mu onda rekli da izračuna koliko je noći prošlo od 1998. Mi imamo čvrste o zločinima nad nama", rekao je Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.