Advokat: Kovačević se ne skriva

Student Miladin Kovačević, optužen u SAD za prebijanje kolege, nalazi se u Srbiji i odazvaće se pozivu domaćih pravosudnih organa.

Izvor: B92

Petak, 04.07.2008.

15:04

Default images

"Kovačević se ne skriva i veruje u zakone svoje zemlje, zbog čega je i došao u Srbiju, u očekivanju da će domaći sud objektivno sagledati ceo slučaj na osnovu validne dokumentacije i doneti pravednu odluku", rekao njegov advokat Veselin Cerović Cerović.

Prema njegovim rečima, iz SAD stižu neistine da se Kovačević skriva od pravde, dok tamošnji mediji spekulišu da je za njim, navodno, raspisana međunarodna poternica.

"Istina je da američko pravosuđe nije tražilo njegovo izručenje i da se njegov, isključivo pravni, slučaj sada pretvara u političko pitanje", tvrdi advokat.

"Moj klijent mi je rekao da iz SAD nije došao da bi se sakrio od eventualne pravde, već zato što ne veruje u američki sistem pravosuđa", dodao je Cerović.

Prema njegovim rečima, Kovačević je u pritvoru bio izložen torturi, omalovažavan i vređan na etničkoj osnovi, kao Srbin, što je doprinelo da on bude u stanju psihičke potištenosti i depresije.

On je podsetio da naš Zakonik o krivičnom postupku zabranjuje izručenje srpskog državljanina stranim zemljama ukoliko se nalazi na našoj teritoriji, bez obzira gde je delo za koje je osumnjičen počinjeno.

Izručenje je moguće jedino u slučaju optužbi za ratni zločin, s obzirom na to da je Srbija članica Ujedinjenih nacija i potpisala je konvenciju o tome, dodao je Cerović.

"U ovom slučaju je stvar potpuno jasna, nema izručenja srpskog državljanina stranoj državi i Kovačeviću će, ukoliko bude bilo dokaza, biti suđeno prema domaćim zakonima", tvrdi njegov advokat.

Kovačević je uhapšen početkom maja nakon što je u jednom baru pretukao svog kolegu Brajana Štajnhauera, nanevši mu teške povrede od kojih je on od tada u komi.

Posle mesec dana provedenih u zatvoru, Kovačevićevi roditelji su platili kauciju od 100.000 dolara i on je pušten da se brani sa slobode.

Trećeg dana po izlasku iz zatvora, Kovačević je napustio SAD iako je pasoš uredno predao policiji.

Amerikanci ovaj slučaj smatraju "veoma važnim", pa su u potragu uključeni Interpol i Federalni istražni biro.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kažu da od američkih kolega nisu dobili nikakav zvaničan zahtev u vezi sa ovim slučajem.

Zahtev za lociranje i izručenje Kovačevića, za koga se sumnjalo da je pobegao u Srbiju, podneli su senatori Čarls Šamer i Hilari Klinton, tražeći od američke državne sekretarke Kondolize Rajs da izvrši dodatni pritisak na srpsku vladu.

Zbog tog slučaja povučen je sa dužnosti vicekonzul Srbije u SAD Igor Milošević, protiv kojeg je pokrenut i disciplinski postupak zbog sumnje da je izdavanjem drugog pasoša omogućio bekstvo Kovačeviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: