"Vicekonzul bi mogao da odgovara"

Ako se utvrdi da je vicekonzul pomogao M. Kovačeviću da napusti SAD, to je krivično delo i on će odgovarati, kaže v.d. republičkog tužioca Slobodan Radovanović.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 03.07.2008.

14:27

Default images

Student Miladin Kovačević osumnjičen je da je 4. maja u SAD brutalno pretukao kolegu Brajana Stajnhauera. Za B92 potvrđeno je da američko pravosuđe još nije uputilo nikakav zvaničan zahtev tužilaštvu u Srbiji u vezi sa slučajem Kovačević, kao i da se on još ne nalazi na Interpolovoj poternici, kako je to ranije objavljeno.

Upućeni kažu da se na taj način Miladinu Kovačeviću ostavlja vreme da se vrati u Ameriku i izađe pred sud, gde će mu se suditi za prebijanje kolege s fakulteta. Ukoliko on to ne učini i ukoliko za njim budu raspisane poternice, kako saznaje B92, ceo slučaj biće znatno otežan, a Kovačeviću preti znatno duža zatvorska kazna i rizik da bude uhapšen prilikom prvog pokušaja da izađe iz Srbije.

Podsetimo, Kovačević je napustio SAD posle odluke suda u Njujorku da ga pusti na slobodu do početka suđenja, ali da mu oduzme pasoš i time ga spreči da napusti zemlju.

Prema pisanju američkih medija, Kovačevićeva porodica izvršila je snažan pritisak na vicekonzula Igora Miloševića koji je pristao da mu izda drugi pasoš i tako omogući da se vrati u Srbiju.

Vlada Srbije je, inače, juče na telefonskoj sednici razrešila Slobodana Nenadovića, generalnog konzula Republike Srbije u Njujorku, a ta smena se dovodi u vezu sa slučajem Kovačević.

Tužilac: Preduzećemo sve

Vršilac dužnosti republičkog tužioca Slobodan Radovanović za B92 kaže da će, nakon što dobije takav zahtev, Srbija preduzeti sve da se slučaj rasvetli. Radovanović kaže i da je o slučaju osumnjičenog studenta Miladina Kovačevića za sada obavešten samo iz medija.

“Američki državni organi mogu da budu ubeđeni da će Srbija preduzeti sve, u okviru svojih zakonskih mogućnosti, da se takve stvari sankcionišu i da eventualni počinilac tog dela ne ostane nekažnjen", kaže on.

"S jedne strane, s druge strane opet ponavljam da očekujemo i zvaničan zahtev i zvanične informacije, pa ćemo, u okviru toga, i postupati”, kaže Radovanović.

U međuvremenu, Vlada Srbije razrešila je Slobodana Nenadovića, generalnog konzula Srbije u Njujorku. Smena se dovodi u vezu sa slučajem Miladina Kovačevića, koji je, posle puštanja na slobodu uz kauciju, pobegao u Srbiju sa novim pasošem, izdatim u konzulatu Srbije u Njujorku.

Incident u kome je student Stajnhauer povređen dogodio se 4. maja u univerzitetskom baru, kada je Kovačević, nakon koškanja, pretukao američkog studenta koji je završio u komi. Kovačević je nakon toga pritvoren, ali je 6. juna pušten uz kauciju od 100.000 dolara.

Iako mu je prilikom hapšenja oduzet pasoš, prema navodima američkih medija, srpski vicekonzul Igor Milošević izdao mu je novi uz pomoć koga je Kovačević napustio SAD.

Protiv vicekonzula je zbog toga pokrenut disciplinski postupak. Tužilac Radovanović kaže da bi i protiv tog činovnika mogao biti pokrenut krivični postupak. “Ukoliko se utvrdi da je taj činovnok zloupotrebio službeni položaj da bi nekome pribavio korist, to je pravnička formulacija, a u prevodu znači: kako bi mu pomogao da napusti teritoriju Amerike da bi izbegao krivičnu odgovornost, apsolutno je reč o krivičnom delu", kaže on.

"To delo je kažnjivo po našem zakonu, a s obzirom da je počinjeno na teritoriji Srbije, delo podleže krivičnoj odgovornosti i tu će biti pokrenut krivični postupak”, rekao je Radovanović.

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter zatražio je da Beograd reaguje i vrati Miladina Kovačevića u SAD, kako bi moglo da mu se sudi.

Prema srpskim, ali i međunarodnim propisima, ne postoji zakonska mogućnost da Srbija izruči svog državljanina. U međuvremenu, ne zna se gde je Kovačević, a kako nema zvaničnog zahteva Amerike za njim, srpska policija za sada i nema osnova da traga.

Advokat: Politizacija slučaja

Punomoćnik porodice studenta Miladina Kovačevića, optuženog u SAD za prebijanje kolege, advokat Veselin Cerović, smatra da taj slučaj poprima političku dimenziju.

"Ovaj slučaj je isključivo pravno pitanje koje je sada suvereno u nadležnosti matične države Srbije. Zakonik o krivičnom postupku kategorički zabranjuje izručenje srpskog državljanina stranim državama u krivičnom postupku ukoliko se taj državljanin nalazi na teritoriji Srbije", rekao je Cerović u izjavi Fonetu.

On smatra da slučaj sve više poprima političku dimenziju zahvaljujući senzacijalističkim pristupima domaćih i stranih sredstava informisanja i "izjavama pojedinih američkih senatora datih u marketinške svrhe".

"U ovom slučaju je stvar potpuno jasna. Bilo kakvo postavljanje eventualne odgovornosti srpskog državljanina Kovačevića mora da rešava domaće pravosuđe, a po prethodno dobijenoj validnoj dokumentaciji od strane zvaničnih organa SAD, i sve to u legalnom postupku pred domaćim srpskim pravosudnim organima", ukazao je Cerović.

On je podsetio da je pravosuđe SAD Kovačevića pustilo iz pritvora da se brani sa slobode, uz kauciju od 100.000 američkih dolara.

"Prilikom te odluke sud je na adekvatan način ocenio eventualnu stvarnu štetu izazvanu spornim incidentom u slučaju da se Kovačević udalji iz SAD i bude nedostupan američkom pravosuđu", naglasio je Cerović.

On nije želeo da komentariše informacije o tome kako je Kovačević napustio SAD i sa čijim pasošem, najavljujući da će o tome biti više reči na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: