GODISNJICA POCETKA STRAJKA U “KOLUBARI”

Izvor: B92

Subota, 29.09.2001.

16:46

Default images
29. septembra 2000. nekoliko hiljada rudara basena “Kolubara” zatrazilo je od Savezne izborne komisije objavljivanje pravih rezultata saveznih i predsednickih izbora, ali se suocilo s namerom prethodnog rezima da taj protest sasece u korenu. Pred rudare su izlazili tadasnji ministar energetike, ali i sadasnji nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic, kako bi ih ubedili da odustanu zbog ozbiljnih posledica kojima su im pretili. Nebojsa Covic i Boris Tadic, tada poslanicki kandidati, osumnjiceni su za organizovanje strajka, ali i podrivanje bezbednosti zemlje. Jedan od lidera proslogodisnjeg strajka, sadasnji generalni direktor Ugljenokopa Vladan Jovicic, posle godinu dana, za B92 kaze: “Nasi ciljevi su bili da se zna istina i protest ‘Kolubare’ nije bio socijalnog tipa. Istinu koju smo trazili smo i dobili. Godinu dana kasnije neke stvari su dosta bolje, ali su one esencijalne ostale na istom nivou. Sva ona ocekivanja shodno potrebama su ostala neispunjena u velikoj meri”, kaze Jovicic. Da li se radnici danas osecaju prevarenim i da li ce vlast DOS morati da hitno resi tesku socijalnu situaciju u kojoj su rudari, ili ce se, u suprotnom, sama suociti sa strajkom. Ocekujem organizovano dogovaranje i jasno postavljanje ciljeva. Mislim da su ukupna nezadovoljstva ljudi ono sto umanjuje sliku promena”, kaze Jovicic.

Jedan od lidera DOS, danas na vaznim drzavnim funkcijama, Nebojsa Covic direktno je bio ukljucen u organizovanje strajka. “Secanja oko ‘Kolubare’ su mi najbolja. Ja sam direktno bio ukljucen u sve to s obzirom na to da sam nekada radio u ‘Kolubari’. Bilo je velike snage i pozitivne nergije koja je jako mnogo uticala da se dogode promene 5. oktobra. Dugo smo razmisljali kako animirati radnike, a oni su najvise zasluzni za ono sto se kasnije dogadjalo jer su potrosili kompletnu energiju policije”, kaze Covic. O danasnjem odnosu prema radnicima Kolubare, Covic kaze: “Ne strahujem, mada znam da su njihovi problemi izuzetno veliki, kao i svih drugih u zemlji. Ja, naravno, ne iskljucujem moguce proteste, bice potrebno vreme da se saniraju posledice i uz razumevanje da je jako tesko radnicima u ‘Kolubari’, ali i svima drugima”, zakljucuje Covic.

U Centru za kulturu u Lazarevcu bice odrzano vece podsecanja na proslogodisnji pocetak strajka u “Kolubari”, na koji su pozvani prvaci DOS, predsednik Jugoslavije i premijer Srbije, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: