RAKIC-VODINELIC: MILOSEVICEV ISKAZ NIJE DOVOLJAN DOKAZ

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2001.

09:09

Default images
Direktor Instituta za uporedno pravo, dr Vesna Rakic – Vodinelic u izjavila je za Radio B92 da iskaz Slobodana Milosevica sam po sebi nije dovoljan dokaz o njegovoj komandnoj odgovornosti za ratne zlocine na teritoriji BiH i Hrvatske. ”Da sam ja na mestu tuzioca Haskog tribunala, ne bih se na prvi pogled toliko obradovala ovom priznanju Slobodana Milosevica. Naime, njegov iskaz sam po sebi ne znaci direktan dokaz, pa cak ni indiciju o odgovornosti za ratni zlocin ili zlocin protiv covecnosti. Tuzioci, a potom i Haski sud, moraju utvrditi uzrocnu vezu izmedju tih radnji i izvesenih dela, a pored toga moraju da utvrde i stanje svesti, odnosno znanja Slobodana Milosevica o radnjama koje se tamo desavaju”, kaze Rakic-Vodinelic.

Ona podseca na odredbe iz clana 7 statuta Haskog tribunala o komandnoj odgovornosti, gde stoji da se nadredjeno lice kaznjava, kao da je i sam izvrsilac ratnih zlocina, samo ukoliko je znalo ili moralo znati da se njemu podredjeno lice priprema da izvrsi krivicno delo ili ako je propustio da preduzme potrebne mere da spreci podredjenog u izvrsavanju krivicnog dela. Takav dokaz postojao je i mnogo pre iskaza Slobodana Milosevica u Centralnom zatvoru, smatra Vesna Rakic – Vodinelic: ”Podesticu vas da je Milosevic, bar prema nekim svedocenjima za vreme dejtonskih pregovora, iskazao da se odlucio na tako lako teritorijalno odricanje RS od Sarajeva recima: 'Vi ste Sarajevo zasluzili i tako su vas one budale oko brda sve vreme gadjale'. Mozda ta recenica, vise nego ovo sto je napisao u svojoj zalbi protiv resenja o pritvoru, vise govori o tome da je on, u jednom trenutku vremenski blizem tim zlocinima, znao, ili makar imao neku predstavu o tome sta se, zapravo, dogadjalo na teritoriji BIH”, zakljucuje ona u izjavi Radiju B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: