Ahtisariju produžen mandat

Marti Ahtisari ostaje do juna 2007. Tim za pregovore o Kosovu zaključio da je položaj Srbije u vezi sa statusnim pregovorima bolji.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 19.10.2006.

10:41

Default images

Ujedinjene nacije su produžile mandat specijalnom izaslaniku za status Kosova Martiju Ahtisariju do juna 2007, rekla je njegova portparolka Hua Đijang. "To ne znači da će proces tako dugo trajati", kaže ona, navodeći da je dužina mandata administrativna stvar, jer Ujedinjene nacije tako funkcionišu, ali da to ni na koji način ne utiče na trajanje procesa definisanja statusa.

Prema preporukama Kontakt grupe, koje je podržao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, pregovori o Kosovu trebalo bi da se okončaju do kraja 2006, mada su sve češće najave da bi odluka o statusu mogla biti odložena za nekoliko meseci, dok se ne održe očekivani izbori u
Srbiji.

Ahtisari je od Kontakt grupe dobio mandat da sačini sveobuhvatan predlog rešenja za Kosovo koji bi, kako se očekuje, uskoro trebalo da bude završen.

Ahtisari: Ne možemo se vraćati u XIII vek

Glavni pregovarač Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari ocenio je da srpska i albanska strana u pregovorima nisu spremne da se odreknu svojih pozicija u vezi s budućim statusom Kosova i da će zbog toga do kraja godine predložiti rešenje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Nisam blizu postizanja dogovora dve strane, ali imam instrukcije Kontakt gupe da pripremim svoj plan", rekao je Ahtisari za BBC i dodao da će taj plan uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i srpskoj i albanskoj strani do kraja godine, što je, prema njegovim rečima, i bio rok koji mu je postavila Kontakt grupa.

Prema njegovim rečima, u dosadašnjim sastancima albanske i srpske strane o tehničkim pitanjima postignut je određen napredak, pri čemu se albanska strana više približila stanovištima koja je on očekivao. On je rekao da u Beogradu sada niko nije spreman na ustupke, pošto u Srbiji trenutno nije najpogodniji politički trenutak za to. 

"Mislim da je važno pogledati istorijski razvoj događaja. Ne moramo da se vraćamo u XIII vek, dovoljno je da se vratimo u 1989. i događaje posle toga. Mislim da bi to pomoglo svima da vide kako će se događaji odvijati", rekao je Ahtisarti.

Ahtisari kaže kako očekuje da sadašnja situacija neće dovesti do podizanja tenzija na Kosovu.

"Sve više razumevanja za Srbiju"

U saopštenju pregovaračkog tima Beograda, posle sastanka u Vladi Srbije, navedeno je da je pregovarački tim zaključio da je međunarodni položaj Srbije u vezi s Kosovom i Metohijom danas povoljniji nego što su mnogi mislili i predviđali, jer i u široj međunarodnoj zajednici i u regionu ima sve više razumevanja za stav Srbije.

Na sastanku je zaključeno i da treba nastaviti pregovore o decentralizaciji, zaštiti srpskog verskog i kulturnog nasleđa u Pokrajini i o imovinsko-ekonomskim pitanjima, kako bi što pre bio poboljšan položaj srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Janjić: Potrebna promena metodologije pregovora"

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za B92 da zasluge za poboljšanje položaja Srbije u vezi sa statusom Kosova pripadaju predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i ministru inostranih poslova Vuku Draškoviću.

"Verovatno je to rezultat njihove pojačane diplomatske aktivnosti, ali se nadam da je pregovarački tim, pored odluke da nastavi pregovore, doneo odluku o promeni metodologije pregovora", kaže Janjić. 

Nagađanja oko pomeranja završetka Ahtisarijevog izveštaja Janjić karakteriše kao već malo otrcane taktičke poteze i jedne i duge strane, i dodaje da Ahtisari i dalje u Beogradu pokušava da napravi alibi za nepotpun uspeh.  

"On mora da radi po mandatu koji je dobio od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mora u novembru da završi izveštaj i da ga podnese u Ujedinjenim nacijama", kaže on.

"Ako i bude još nekih razgovora u Beču, to će biti oko ekonomskih pitanja, dok će status biti rešavan šatl-diplomatijom, i to nekog nižeg reda. Ne očekujem Ahtisarija skoro u Beogradu", kaže Janjić.

"Ustavna agresija Srbije"

Skupština Kosova
Skupština Kosova danas je osudila pominjanje Kosova u preambuli novog ustava Srbije i organizovanje referenduma.

"Skupština takvo ponašanje srpske države smatra ustavnom agresijom prema Kosovu", navodi se u izjavi koju su usvojili poslanici parlamenta Kosova.

Dodaje se da Skupština Kosova od Kontakt grupe i Evropske unije očekuje da ustav Srbije ocene jednostranim i da navedu da neće imati uticaja na politički status Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: