Solana u Beogradu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana doputovao je u Beograd.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

08:24

Default images

Večeras Solana razgovara sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a za sredu pre podne predviđeni su susreti sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem, ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Draškovićem i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Sudeći prema najavama iz Brisela, centralna tema svih razgovora Havijera Solane s državnim zvaničnicima, biće sporazum o pridruživanju Srbije i Crne Gore sa Unijom. Solainin portparol, Kristina Galjak, izjavila je da bi referendum o budućnosti državne zajednice bio legitiman, ako je sazvan u skladu s odredbama Ustavne povelje i evropskim standardima, navodeći i da se "odlaganje" ne može tražiti, pošto referendum i nije sazvan.

Kristina Galjak kaže da je sad ključno da se dobro pripreme pregovori o pridruživanju, koji bi mogli početi u oktobru i da je to glavni cilj Solaninih razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i  premijerom Vojislavom Koštunicom, kao i presdednikom SCG Svetozarom Marovićem, crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i drugim zvaničnicima, prenosi dopisnik Bete iz Brisela.

Kako je Galjak podvukla, treba ostaviti da se sve događa u svoje vreme, a sve napore i pažnju posvetiti pregovorima o pridruživanju: "Kao što smo to već rekli, eventualni referendum o sudbini državne zajednice SCG može uslediti tek onda kada je to i predviđeno Ustavnom poveljom, a to je na proleće. Mi smo uvek govorili da je referendum legitiman, ali ne i hitan, a ono što jeste hitno jeste da se zaista postavi na prave osnove proces pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju."

Kristina Galjak je rekla i da je visoki predstavnik Evropske unije veoma zabrinut zbog pretnji novim nasiljem na Kosovu, kao i da će Solana sutra u Prištini, lokalnim vlastima staviti do znanja da "ako bude nasilja, onda ne može biti pozitivne ocene standarda". Galjak je rekla i da "nasilje, izostanak dijaloga, pomanjkanje zaštite manjina imaju bitan upliv na analizu standarda, a još tačnije njihovu pozitivnu ocenu".

Koštunica: Šteta propustiti šansu

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da veruje da je za Srbiju i Crnu Goru najbolje da se uoči početka pregovora o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom sve ideje o razdvajanju i podelama ostave po strani, javlja Radio-televizija Srbije, pozivajući se na premijerovu izjavu agenciji Tanjug.

Ističući da je poruka EU u tom pogledu više nego jasna - da je državna zajednica SCG pravi partner za evropske integracije, Koštunica je upozorio da bi bilo "jako loše da propustimo šansu koja se otvara za SCG i da trošimo vreme na međusobne podele u trenutku kada se cela Evropa ujedinjuje". "Ako nam je Evropa stvarno zajednički cilj, a verujem da jeste, onda je izbor krajnje jednostavan. Okrenimo se zajedno evropskim integracijama i uspeh državne zajednice SCG je zagarantovan", dodao je Koštunica, prenosi FoNet.

Zajedno ili odvojeno, brže ili sporije

Dok vlasti u Srbiji smatraju da će referendum produžiti pregovore, u Crnoj Gori smatraju da će jedina posledica referenduma biti dva sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Prema najavama evrospkih zvaničnika pregovori o stabilizaciji i pridruživanju trebalo bi da počnu u oktobru. Referendum o državnom statusu Crne Gore u aprilu 2006, odnosno u jeku pregovora sa EU i mogao bi da utiče ne samo na broj sporazuma koji će se na kraju potpisati, već i na produženje tih pregovora.

Ako Crna Gora postane nezavisna, pregovori bi mogli da budu prekinuti, a možda bi Srbija i Crna Gora ponovo morale odvojeno da definišu svoje pregovaračke pozicije, pa čak i da dobiju nove studije o izvodljivosti. Sve to znači novo odugovlačenje upozorava potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i kaže: "Mi radimo da zaštitimo interese Srbije, to znači da ne bude odugovlačenja s pregovorima bez obzira kad se referendum organizuje i bez obzira kakav njegov ishod bio. Mi idemo sa planom da za devet meseci Srbija zaključi ugovor ukoliko to već ne bude državna zajednica."

Milica Đilas, nekadašnji šef Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, smatra bi proces pridruživanja bio usporen, čak i da crnogorski referendum bude održan posle potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Međutim, crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović kaže da Srbija i Crna Gora u pregovore ulaze, dvostrukim kolosekom, jer će se pregovarati o ekonomskim temama. Ona misli da raspisivanje referenduma ne bi ugrozilo pregovore: "Pregovori posle referenduma se nastavljaju, nema odlaganja ni prekida. Ako Crna Gora dobije međunarodno priznanje kao nezavisna država, govorićemo o dva sporazuma i ne postoje problemi da se jesen i zima iskoriste za pregovore."

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da referendum o državnom statusu Crne Gore može dati održiv rezultat samo uz konsenzus o pravilima i spremnost obe strane da prihvate rezultate glasanja. Prema onome što sam čuo o stanju u Crnoj Gori, mi smo još daleko od takve situacije", izjavio je Solana za "Večernje novosti", uoči dolaska u Beograd. On je rekao da će pokušati da uradi najviše što može da pregovori o Stabilizaciji i asocijaciji počnu što pre i da EU i dalje podržava državnu zajednicu kao prikladan okvir za učešće Srbije i Crne Gore u evropskim integracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: