SM: GRADJANI VERUJU U DOS, ALI SU PODOZRIVI PREMA LIDERIMA

Podeli

Gradjani su saglasni da DOS treba da ostane jedinstven i pobedi na decembarskim izborima, ali istovremeno izrazavaju nepoverenje prema liderima te poliiticke grupacije, ocena je iz istrazivanja koje je agencija "Strategic Marketing" sprovela za agenciju Beta. Istrazivanje je obavljeno od 6. do 9. novembra u Beogradu, Nisu, Novom Sadu, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Pozarevcu i Sapcu. Gradovi su izabrani kao reprezenti razlicitih oblika politicke tranzicije, a istrazivanje je obavljeno razgovorima u fokus grupama, tehnikom koja je orijentisana na dublje sagledavnje stavova i razumevanje motivacionih mehanizama u pozadini. Uzorak su cinili slucajno odabrani ispitanici, uz uslov da su ucestvovali na septembarskim i da nameravaju da ucestvuju na republickim izborima. Ucesnici razgovora su iskazali pozitivno raspolozenje prema promenama koje su se desile u drustvu. Naklonjenost ispitanika prema promenama pracena je vidnim olaksanjem, pa cak i euforijom vezanom za pobedu DOS, odnosno poraz prethodne vlasti.

Gradjani su svesni da je potrebno vreme za ekonomske reforme koje mogu unaprediti zivotni standard. Nada i ocekivanja u buducnosti po pravilu su jasno povezani s razumevanjem za sadasnju situaciju. Iskazuje se uverenje da se do promena ne moze stici preko noci i svest da je potrebno vreme za ekonomske reforme koje mogu doneti opipljive beneficije. Ispitanici su krivicu za nestasicu struje, probleme s grejanjem ili cenama u vecoj meri prebacivali na prethodni rezim. I aktuelna politicka nestabilnost je rezultat delom pretnji koje dolaze od strane SPS, a delom problema unutar DOS. Izrazeni su veoma negativni stavovi prema SPS, ali i nepoverenje prema liderima DOS. Izuzetak u tom pogledu cini grupa G17, u ciji program i strucnost ljudi imaju poverenja.

Kao najznacajnije zadatke vlasti gradjani su izdvojili obezbedjivanje grejanja za zimu, uspostavljanje vladavine prava i pokretanje ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.