FT: Malverzacije u obnovi Balkana

Revizori EU uočili su ozbiljne nepravilnosti u upravljanju projektima za obnovu Balkana, piše "Fajnenšel tajms.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2005.

18:26

Default images

U izveštaju pripremljenom za tekuće zasedanje Evropskog parlamenta, tvrdi se da su nepravilnosti uočene u petini ugovora koje je tokom 2003. potpisala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).

U Nemačkoj je, piše FT, već  pokrenuta istraga povodom tvrdnji da su dve kompanije, medju kojima je i Simens, 2002. podmitile jednog službenika EAR kako bi na tenderu dobile posao remonta termoelektrane kod Beograda, vredan oko 49,8 miliona evra, iako je ponuda britansko-francuskog konzorcijuma, kako je ustanovljeno, bila povoljnija.

List dodaje da sama Agencija u januaru 2003. zatražila od Olafa, tela Evropske komisije zaduženog za borbu protiv korupcije, da istraži navode o podmićivanju. Službenik EAR koji je navodno dobio novac i automobil suspendovan je, posle čega je podneo ostavku. Sada se ne zna gde se nalazi, a evropski parlamentarci veruju da se preselio u Afriku, dodaje FT.

EAR je od osnivanja, 2000, na projekte u Srbiji i Crnoj Gori, uključujući Kosovo, i u Makedoniji potrošila oko dve milijarde evra. Revizori u izveštaju ukazuju na nedostake u poslovanju - organizacioni haos, nepotpunu papirologiju i isplate novca uprkos nevažećoj ili nepotpunoj dokumentaciji, piše FT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: