Međuetnički sukobi na rasporedu EU

Izvor: B92

Petak, 10.09.2004.

08:36

Default images

Incidenti na međunacionalnoj osnovi u Vojvodini izgleda postaju međunarodni problem.

Vlada Mađarske je od Evropske unije zatražila da se u Briselu raspravlja o tom problemu, a dopisnik B92 Dušan Gajić prenosi da će šefovi diplomatija EU u ponedeljak raspravljati o međunacionalnim problemima u Vojvodini. Iako nije na zvaničnoj listi tema sastanka u ponedeljak, potvrđeno je da će ministar inostranih poslova Mađarske pokrenuti to pitanje i od kolega tražiti da se o njemu na neki način izjasne.

Sledeće nedelje biće poznat ishod eventualne rasprave, a prema nekim tumačenjima, nove članice EU isprobavaju svoje nove moći, u smislu da teme koje su se ticale samo njih sada mogu da iznesu i u Briselu. Izvesno je, međutim, da problemi u Vojvodini na taj način dobijaju konkretan oblik, a da će posle naredne nedelje teško moći da bude samo unutrašnje pitanje Srbije, navodi Gajić.

O pitanju Mađara u Vojvodini biće raspravljano i u Evropskom parlamentu. Najveće poslaničke grupe u toj instituciji, socijalisti i Evropska narodna partija, podneće idućeg četvrtka, na zasedanju u Strazburu, predlog rezolucije u kojoj se traži obustava napada na mađarsku manjinu u Vojvodini. Predsedništva te dve poslaničke grupe usaglasila su predlog rezolucije, sa zahtevom da vlasti Srbije istraže zle postupke u Vojvodini i spreče njihovo ponavljanje. Prema verziji predloga tih partija, evropski parlamentarci bi trebalo da zatraže od Odbora za spoljne poslove da prati zbivanja u Vojvodini, uključujući mogućnost da uputi misiju za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus ne vidi zašto se internacionalizuje pitanje mađarske manjine u Vojvodini kada nije bilo ozbiljnijih razloga za to. Labus je rekao da su odnosi Srbije i Mađarske dobri i da nema razloga da se situacija pogoršava. "Mađarska ima pravo da se žali, ali i mi imamo pravo da objasnimo da to baš nije tako i da nema ozbiljnih razloga da tako bude pokretab spor. To uopšte ne doprinosi smirivanju situacije", rekao je Labus.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da je Vlada prekasno reagovala na seriju incidenata, koji su prvo imali lokalni karakter, a sada narasli do zapleta u odnosima Beograda i Budimpešte. "Mislim da je to posledica nereagovanja ili nepravovremenog reagovanja na incidente koji nisu doživljavani kao interetnički. Možda je to signal koji upozorava da bi u ovom trenutku, na nivou Vlade, trebalo uvesti ministarstvo za manjinska pitanja koje bi bilo danonoćno u toku s takvim dešavanjima i sprečavalo da ponekad banalni incidenti postanu ozbiljna politička stvar”, dodaje Simić.

Iako se u izjavama mađarskih zvaničnika kao poslednja mogućnost najavljuju sankcije ili isključenje Srbije i Crne Gore iz Saveta Evrope, Simić ne veruje da bi mađarska međunarodna inicijativa mogla da ima tako ozbiljne posledice. “Ne verujem da iz svega toga može proisteći ništa osim jedne ozbiljne rasprave i eventualnih upozoenja. Sve preko toga bi bila prekomerna reakcija na nešto što takvu pažnju ne zaslužuje”, kaže Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: