Izrael ne menja nuklearnu politiku

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2004.

13:59

Default images

Mohamed el Baradej nalazi se u poseti Izraelu u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

Premijer Izraela Arijel Šaron izjavio je uoči posete generalnog direktora Međunarodne Agencije za Atomsku Energiju dr Mohameda El Baradeja da Izrael neće promeniti svoju nuklearnu politiku "ne reći, ne pokazati" i da će dokazati da Izrael poseduje samo oružje koje mu je neophodno da se odbrani, preneo je izraelski vojni radio.

Zvanična izraelska politika u pogledu nuklearnog naoružanja je da se ne priznaje njegovo postojanje, ali se takođe ne negira. Svetski eksperti pretpostavljaju da Izrael poseduje oko 300 bojevih glava. "Ja ne znam šta on dolazi da vidi", izjavio je Šaron. "Izrael mora da kontroliše sve elemente sile neophodne da se zaštiti. Naša politiika u pogledu nuklearnog naoružanja je dokazana i mi ćemo je nastaviti."

Dr Mohamed El Baradej, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, stigao je u dvodnevnu posetu Izraelu na poziv izraelske Komisije za Atomsku energiju. Predviđeni su susreti sa direktorom i zvaničnicima izraelske Komisije za Atomsku energiju, kao i sa premijerom Izraela Arijelom Šaronom i nekolicinom ministara, prenosi za B92 Saša Živković. Zbog visokih mera obezbeđenja, nije izdat zvaničan raspored posete, ali se zna da će El Baradej imati priliku da obiđe Izrael avionom da bi mogao da proceni geografske dimenzije zemlje i proceni potencijalne strateške probleme. Takođe je poznato da neće biti u mogućnosti da poseti nuklearno postrojenje u Dimoni u kome se, prema tvrdnjama nekih zapadnih reportera, proizvodi plutonijum za nuklearno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: