Robertson: NATO osuđuje neprihvatljivo nasilje na Kosovu

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2003.

20:23

Default images

Generalni sekretar NATO, Džordž Robertson, izjavio je u utorak da Atlantski savez osuđuje i žali zbog "neprihvatljivog nasilja na Kosovu" i delovanja organizovanog kriminala, što je, po njegovim rečima, prepreka za približavanje pokrajine Evropi. Robertson je to novinarima rekao posle razgovora sa šefom UNMIK-a, Harijem Holkerijem, koji je naglasio da je za sređivanje bezbednosne situacije na Kosovu i politike "standardi pa status", sada dobio podršku NATO, Evropske unije, UN i Rusije. Svi međunarodni činioci, po njegovim rečima, "na isti način gledaju na bezbednost Kosova". Robertson je zatražio da budu uhvaćeni i kažnjeni počinioci zločina i ponovo uspostavljeni bezbednost i mir u pokrajini.

Šef prelazne uprave UN je istakao da će čim se vrati na Kosovo razgovarati s komandantima policije i KFOR-a i saslušati njihove predloge za sređivanje bezbednosne situacije i zaustavljanje, kako je rekao, "užasnih zločina otkako je on došao na čelo UNMIK-a". Holkeri je naznačio da sama prva operativna akcija zasad ostaje tajna. "Ja želim da Kosovo učinim bezbednim mestom za život kosovskih Albanaca, kosovskih Srba i drugog življa", podvukao je on, dodavši da je "UNMIK-u zaista potreba saradnja ljudi na kosovu". "Lokalna policija tu ima veliku odgovornost", rekao je šef prelazne uprave UN, koji je i mišljenja da je "mali broj lica, ekstremista, upleten u nasilje". Međutim, figurativno je primetio je Holkeri, problem je što "na ruci i samo jedan prst može da potegne obarač". "Bez saradnje domaćih lica njih će teško biti privesti pravdi", podvukao je šef UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: