Petak, 25.10.2019.

16:28

Tramp preti Turskoj, NATO pomaže

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je najavio sankcije protiv Ankare ako turske snage otvore vatru na kurdske borce koji se povlače sa severa Sirije.

Izvor: Tanjug

Tramp preti Turskoj, NATO pomaže
EPA-EFE/PETER FOLEY

Na severu Sirije treba da bude uspostavljena bezbednosna zona

"Turska u potpunosti razume da ne sme da puca na Kurde dok se povlače iz oblasti koja će postati bezbedna zona na obližnja područja. Ne moram da ponavljam da će za kršenje sporazuma biti uvedene sankcije velikih razmera", napisao je Tramp na Tviteru.

On je naveo da sve protiče dobro, da su Kurdi obezbedili borce Islamske države i da je Turska spremna da pruži podršku, kao da su obezbeđena i naftna polja.

Dodao je da američki vojnici odlaze iz Sirije na druga područja, a zatim se vraćaju kući.

"Trebalo je tamo da budemo 30 dana, a to je bilo pre 10 godina. Kad su ove učene budale koji su 20 godina pogrešno nazvale Bliski istok, pitale šta mi dobijamo od dogovora, ja jednostavno kažem - naftu i to što se naši vojnici vraćaju kući, a Islamska država je obezbeđena", napisao je Tramp.

NATO predvođen Sjedinjenim Američkim Državama rešio je da i dalje pruža vojnu podršku svojoj saveznici Turskoj, uprkos nezadovoljstvu njenim delovanjem u Siriji i sporazumom o granici sa Rusijom, rekla su za Rojters petorica visokih diplomata.

Španija je ranije zapretila da će povući svoje rakete Patriot iz Turske u znak protesta zbog prekogranične ofanzive Turske, za koju NATO saveznici kažu da ugrožava borbu protiv ekstremista Islamske države.

Na sastanku ministara odbrane NATO održanom juče, prvom sastanku tog saveza na visokom nivou od kada je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokrenuo svoju operaciju u Siriji 9. oktobra, španska ministarka odbrane Margarita Robles je rekla da se Madrid neće povući.

Španija će ponuditi Ankari šestomesečno produženje ukoliko to bude tražila.

Promena je bila deo izmene tona, koja pokazuje da je, uprkos uzbuni zbog ponašanja Turske u Siriji, NATO odlučan da "drži" Tursku uz sebe, rekle su diplomate.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da njegova zemlja ima pravo da uspostavlja sporazume i sa Rusijom i sa SAD, a samo mala grupa zemalja, predvođena Francuskom, ju je žestoko kritikovala.

"Ulažu se zajednički napori da se stvari ne pogoršaju", izjavio je jedan NATO diplomata Rojtersu.

"Turska je isuviše važna da bismo je izgubili", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: