Četvrtak, 08.02.2018.

20:43

"Ironija - prva istraživanja o vakcinama sproveo Srbin"

Prva istraživanja u pronalasku vakcine protiv malih boginja šezdesetoj godina prošlog veka sproveo je Srbin, tačnije doktor Milovan Milovanović.

Izvor: Prva

Foto: Gettyimages

Pola veka kasnije, umesto potpunog iskorenjivanja bolesti, Srbija jubilej od prvih istraživanja, obeležava sa 2.000 obolelih od malih boginja, među kojima dominiraju lekari.

Srbija, 21. vek. Bolest koja je zahvaljujući vakcini iskorenjena u većem delu sveta, kod nas je opet tu.

Društvena debata o MMR vakcini vodi se na svakom ćošku, a negativna kampanja protiv nje već je dala negativan rezultat.

Prošle godine broj vakcinisanih bio je rekordno nizak, zbog čega epidemija koja je prijavljena na Kosovu i u Vojvodini ne čudi.

Možda bi oni koji se vakcine plaše imali drugačiji stav kada bi znali da je današnja MMR vakcina nastala na osnovu istraživanja dva Jugoslovena, Milovana Milovanovića iz Paraćina i Draga Ikića iz Foče.

“Ironije ima i ona se često ponavlja kod nas u različitim oblastima. Ali mislim da je veoma jasno da niko nema zablude i nedoumica šta struka misli o tome”, navodi direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Upravo su lekari ti koji su najugroženiji, kao i zaposlenima u institucijama za zaštitu dece.

“To je nešto što je vezano za našu profesiju i to je uobičajena stvar. Lekari i svi zdravstveni radnici su na udaru svih infekcija i oni se uvek prvi razbole”, dodaje Dinić.

Ministarstvo zdravlja odredilo je vakcine za lekare. Vakcinacijom su obuhvaćeni zdravstveni radnici rođeni od 1971. do 1989. godine, koji nisu vakcinisani.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko ističe da se ne očekuje velika epidemija među zdravstvenim radnicima.

“Zapravo ćemo voditi računa koji treba da zaštite one koji su bolesni. Jedini način da se zaustavi epidemija je da povećate obuhvat vakcinacije bar na 90%”, ističe Vicko.

Od početka oktobra prošle godine registrovano je 1.938 slučajeva malih boginja, a dve osobe su umrle.

Prema podacima koje Instituta za javno zdravlje Batut, za jedan dan broj je porastao za 54 osobe. Najveći broj obolelih je u Beogradu 710, zatim u Nišu 396, u Kosovskoj Mitrovici 310 i u Kraljevu 150.

I razvijene zemlje poput Sjedinjenih Američkih država, suočile su se sa epidemijom u 14 saveznih država, pre tri godine. Delovanjem antivakcinalnog pokreta, male boginje vratile su se i u Rumuniju, odakle su stigle u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: