Utorak, 03.03.2020.

12:36

"Ta mera se zasniva na hladnoratovskom mentalitetu i ideološkim predrasudama"

Peking je u utorak osudio odluku Vašingtona da smanji broj akreditovanih kineskih dopisnika koji izveštavaju iz SAD za kineske državne medije.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ Alan

Ovaj postupak je osuđen kao mera koja se bazira na "hladnoratovskom mentalitetu i ideološkim predrasudama".

Stejt department je juče saopštio da će vize biti odobrene za samo 100 novinara, navodeći da je odluka doneta delimično i zbog sve većeg nadzora koji Kina primenjuje, uz uznemiravanje i zastrašivanje američkih i drugih stranih građana u Kini, izveštava AP.

Prema rečima Žao Lidžijana, predstavnika kineskog ministarstva spoljnih poslova, ova mera otežava normalan rad i izveštavanje iz SAD i baca senku na reputaciju kineskih medija.

U saopštenju američkog državnog sekretarijata između ostalog se kaže da se mera odnosi pre svega na pet označenih kineskih medija.

Stejt department izražava nadu da će ova mera podstaći Peking da poštuje i recipročno uvažava dopisnike i osoblje američkih i drugih medija u Kini, preneo je CNN.

Jedan visoki zvaničnik državnog sekretarijata SAD objasnio je za CNN da je ovom odlukom smanjen broj akreditovanog osoblja pet kineskih državnih medija u SAD sa 160 na 100, kao i da se ova mera ne odnosi na kineske novinare koji izveštavaju za druge medije, prenosi AP.

Ova odluka je doneta nakon prošlomesečnog proterivanja iz Kine trojice novinara Vol strit žurnala i teksta koji je kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo kao "rasistički".

Kineski ambasador u UN Jung Žang ocenio je da nije uveren da je ova američka odluka dobro odmerena, preneo je CNN.

"SAD su zemlja koja se zalaže za demokratiju i slobodu izražavanja", rekao je kineski ambasador u UN i ocenio da u tom svetlu odluka Vašingtona ugrožava rad novinara iz Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: