"Briselski sporazum podelio Kosovo"

Plan Martija Ahtisarija podsticao je izgradnju Kosova kao građanske države, dok je Briselski sporazum podelio Kosovo na srpski i albanski deo, kaže Ilir Deda.

Izvor: Blic

Četvrtak, 09.01.2014.

07:28

Default images

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politike i bivši savetnik kosovske predsednice kaže da je saradnja Ivice Dačića i Hašima Tačija rezultat sticaja okolnosti. "Oni nastoje da produže opstanak na vlasti, a EU i SAD da zatvore ovu priču. Ali kao i sva rešenja na zapadnom Balkanu, i ovo je kratkoročno i polovično", kazao je Deda za Blic.

Na molbu da pojasni šta znači podela Kosova, Deda je odgovorio da to znači "da će Srbima na Kosovu upravljati Beograd i Priština".

"Uvedena je politička i institucionalna segregacija po nacionalnoj osnovi. I Beograd i Priština kratkotrajna rešenja sadržana u ovom sporazumu proglašavaju za 'istorijska', iako ne otvaraju mogućnost komunikacije među narodima, bez koje nema istinskog napretka", smatra on.

Deda je dodao da očekuje korenite promene posle izbora u Srbiji i na Kosovu, ocenjujući da su poslednji lokalni izbori na Kosovu pokazali da se na kosovskoj političkoj sceni dešavaju duboke promene. "Postojeće klijentelističke partije poražene su. Očekujem da će se talas ovih promena preliti i na parlamentarne izbore", rekao je on.

Kada je reč o novoj vladi Srbije, kako je naveo, jasno je da će je formirati SNS. "Te dve nove vlade moraće, kao prvo, da sklope krovni sporazum i njime definišu međusobne odnose u uslovima u kojima se Srbija i Kosovo međusobno ne priznaju i pod kojima Srbija neće sprečavati uključenje Kosova u međunarodne institucije", smatra Ilir Deda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: