Rusija: Nisu špijunirani lideri G20

Rusija je demantovala izveštaje italijanskih medija da je, uz pomoć poklona, špijunirala stotine delegata na samitu Grupe 20 u septembru u Sankt Peterburgu.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

12:55

Default images

EU istražuje ovaj slučaj.

Učesnicima samita G20 5. i 6. septembra navodno je podeljeno oko 300 poklona u koje je, kako je naknadno ustanovila bezbednosna kontrola, bila ugrađena oprema za špijuniranje, izvestio je ove sedmice dnevnik Korijere dela sera, pozivajući se na izveštaj bezbednosne službe Evropskog saveta, prosleđen obaveštajnim službama Italije.

Izveštaj italijanskog lista usledio je u jeku skandala zbog navoda o američkom špijuniranju svetskih lidera, među kojima nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih saveznika, podsetio je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat sa izvorom onih optužuju Moskvu.

"Nema sumnje da je reč samo o pokušaju da se skrene pažnja s pitanja koja su zaista važna za odnose evropskih zemalja i Vašingtona na neosnovana, nepostojeća pitanja", rekao je Peskov.

List "Korijere dela sera" je objavio da su predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i drugi delegati EU saopštili da su za uspomenu na samit dobili USB stikove i kablove za povezivanje pametnih mobilnih telefona s računarima.

Prema navodima tog lista, zvaničnici EU su o tome obavestili nemačku obaveštajnu službu, koja je sprovela detaljnu kontrolu poklona i ustanovila da su uređaji namenjeni tajnom presretanju podataka s računara i mobilnih telefona.

Italijanski dnevnik "Stampa" preneo je da nije jasno koliko su informacija uspele da prikupe ruske špijunske službe pre nego što su uređaji otkriveni.

Britanski "Gardijan" je u julu izvestio da su britanske tajne službe špijunirale delegate na samitu G20 pre četiri godine.

EU istražuje da li je bilo špijuniranja

Evropska unija istražuje medijske izveštaje o tome da je Rusija pokušala da postavi uređaje za špijuniranje u računare delegacija koje su učestvovale na samitu G20 u Sankt Peterburgu u septembru, ali još nije pronašla dokaze za to.

Portparol Evropske komisije Frederik Vensan rekao je da stručnjaci ispituju poklone, poput USB stikova, koje je Rusija davala učesnicima samita, ali da do sada "analiza hardvera i softvera nije izazvala ozbiljnu bezbednosnu zabrinutost".

Vensan je naglasio da istraga još nije okončana, ističući da je uobičajeno pravilo da diplomate i lideri EU tokom putovanja u inostranstvo ne koriste poklone niti bilo kakvu eksternu opremu, javio je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: