Kraj dijaloga, premijeri parafirali

Dijalog Beograda i Prištine je završen, srpski i kosovski premijer parafirali tekst sporazuma, saopštila Ketrin Ešton. Dačić: Odluka o sporazumu narednih dana.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.04.2013.

16:36

Default images

Delegacije otišle na sastanak u NATO.

Prema saznanjima B92, neće biti ceremonije potpisivanja. Kako saznaje B92, u desetoj rundi sporna tačka 9 koja se odnosi na policiju ostala je nepromenjena, dok je tačka 14 za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama izmenjena.

"Prihvaćeni su predlozi Srbije, sporazum nije potpisan, parafirao sam da je ovo predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima. Naši organi će doneti odluku da li ćemo prihvatiti ili odbiti", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Vest je objavila Ketrin Ešton, koja je i čestitala obojici premijera na "hrabrosti i dosad uloženom naporu", a zatim je navela da će dve strane obavestiti Brisel o prihvatanju parafiranog sporazuma.

"Veoma je važno da je ovo što gledamo otklon od prošlosti i za obe strane korak bliže ka Evropskoj uniji", navela je Eštonova.

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka. Kako izgleda tekst sporazuma možete pročitati OVDE.
(Foto: EU)
Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, odnosno da je "nedirnuta tačka 9, i po srpskoj želji modifikovana tačka 14", prenosi Tanjug.

Ono što se ranije znalo jeste da sporazum ima 15 tačaka i da su dve tačke bile sporne.

Za srpsku stranu sporno je bilo dovođenje u vezu policije (tačka 9) i članstva u Kosova u međunarodnim organzacijama (tačka 14).

Kako su naveli izvori iz beogradske delegacije, poruka srpskog tima na prvom sastanku bila je da se neće odustati od zahteva ni oko tačke 9, ni oko jasnijeg definisanja tačke 14.

Srpska delegacija je navela da neće razmatrati sporazum "ako ostane tačka 14 ili ako se promeni i jedno slovo u tački 9".

Obe delegacije i Eštonova su na sastanak i u NATO.

Sastanak sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom se dovodi u vezu sa insistiranjem Srbije da kosovska vojska nema pristup na severu, što može biti realizovano samo uz podršku NATO.

Inače, ranije je bilo najava da će dan biti započet sastankom srpskog tima sa predstavnicima Alijanse, ali do razgovora nije došlo.

U sedištu NATO u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen tokom prepodnevnih časova takođe nije govorio o sastancima sa srpskom delegacijom na održanoj konferenciji i rekao je samo da će NATO učiniti sve "kako bi se eventualni sporazum implementirao". Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

283 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: