Dačić:Nova era u odnosima s Rusijom

Premijer Dačić izjavio je da je u odnosima Srbije i Rusije ostvarena nova era, kao i da Srbija više neće biti sama na međunarodnoj sceni kada je reč o KiM.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

21:37

Default images

Dačić je u Moskvi, gde se sastao sa državnim vrhom Ruske Federacije, rekao da su predsednik i premijer te zemlje obećali da će u okviru svojih razgovora sa vodećim svetskim državnicima probati sa njima da nađu najbolji način za rešenje problema Kosova i Metohije.

"Siguran sam da će to mnogo doprineti, da i oni (lideri zemalja EU i SAD) vide da neko stoji iza nas, jer je ovako izgledalo da je Srbija sama na međunarodnoj sceni, okružena zemljama koje su gotovo sve članice NATO pakta ili idu ka NATO paktu ili idu ka Evropskoj uniji", rekao je Dačić za RTS.

Upitan da li je bilo razgovora i o vraćanju dijaloga Beograda i Prištine u okvire Ujedinjenih nacija, Dačić je poručio da to neće moći lako da se učini.

"Moramo da budemo pošteni i iskreni. Mi smo prebacili problem na EU predlogom Srbije, a da nismo konsultovali i obavestili Rusiju. Sada je malo nekorektno da mislimo da će sada tako lako taj problem moći da se vrati u Ujedinjene nacije", rekao je Dačić.
Foto: Beta/AP
Dačić je ranije večeras, u izjavi za televiziju Pink, istakao da je sada veoma važan period u diplomatskim odnosima Srbije i Rusije i stvaranju međusobnog poverenja.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer te zemlje Dmitri Medvedev ni u jednoj rečenici nisu govorili o tome niti imali bilo kakvu dilemu o tome da li Srbija treba da ide ka Evropskoj uniji ili ne. Oni stalno govore da je to naš izbor, ali to ne znači da treba da zaboravimo da je Rusija naš najveći i prvi prijatelj. To je zvanična politika", kazao je Dačić.

Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao je Dmitrij Medvedev u Moskvi, gde se sreo s Ivicom Dačićem.

Ruski predsednik je preko premijera Ivice Dačića uputio pozdrave i poziv predsedniku Tomislavu Nikoliću da poseti Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: