Monopol NIS ostaje do privatizacije

I pored ratifikovanog sporazuma Cefta o slobodnoj trgovini, u Srbiji ostaje na snazi uredba o zabrani uvoza naftnih derivata.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2007.

14:21

Default images

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović kaže za B92 da će uredba biti usklađena sa sporazumom Cefta, ali da ona neće biti ukinuta dok se Naftna industrija Srbije ne privatizuje.

Niže cene goriva na pumpama i kvalitetniji benzin bile bi posledice konkurencije, koja bi postojala ako bi uredba o uvozu naftnih derivata bila ukinuta. Međutim, država je odlučila da čuva monopol nacionalne naftne kompanije. Tako će u Srbiji i dalje postojati pumpe raznih kompanija, a sve će prodavati gorivo koje se prerađuje u NIS-ovim rafinerijama, osim evro dizela.

Ministar rudarstva i energetike kaže da bi koristi od ukidanja uredbe bile samo kratkoročne.

"To bi značilo gašenje Naftne industrije Srbije potpunu propast domaćih rafinerija, otpuštanje ljudi koji rade. Mi bismo izgubili našu nacionalnu naftnu industriju, srednjeročno i dugoroćno bismo imali probleme sa snebdevenošću derivatima", kaže Popović.

Međutim, Vuk Đoković iz Centra za ekonomske studije kaže da sa gledišta snabvevanja naftnih derivata, svako tržište koje je otvoreno je bolje od tržišta koje je zatvoreno.

Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata uvedena je 2001. godine kao kratkoročna mera kako bi se zaustavio šverc nafte. Taj cilj uredba je postigla, a danas ona ostaje na snazi da bi se sprečila konkurencija na tržištu.

"Posle je konstuisano da ona ostaje na snazi da bi se modernizoval rafinerije, međutim sva sredtsva koja su uvođena nisu završila u modernizaciji. Da bi se uredba ukinula zaista je potrebno, ako želimo da imamo rafinerijsku preradu da se modernizuju rafinenerije i prometna faza NIS-a", kaže Božo Stanišić, zamenik generalnog direktora kompanije Petrobart-AVIA.

Sporazum Cefta u članu 19 predviđa postojanje državnih monopola, ali i njihovo prilagođavanje koje bi obezbedilo nediskriminaciju ostalih preduzeća u pogledu uslova pod kojima se roba nabavlja i plasira na tržištu.

Ministar energetike kaže da će uredba biti izmenjena i prilagođena Cefta sporazumu, ali da će ostati na snazi dok se NIS ne dobije novog vlasnika.

Međutim, privatizacija NIS-a se za sada samo najavljuje. Privatizacioni savetnik je izabran, a onda je i dao svoje mišljenje, ali se sa prodajom NIS-a ne počinje.

"Tehnološki nivo u rafinerijama koji NIS ima zbog nedostatka investicija i odlaganja privatizacije samo dovodi NIS u sve težu situaciju, prema tome psotiju mogućnost da ako se privatizacija bude odlagala da će rafinerije morati da se budu zatvorene jer će biti tehnološki zastarele, neće biti ekonomskog smisla ta ulaganje", kaže Đoković iz CEVES-a.

Vlada Srbije trebalo bi sledeće nedelje da usvoji izmene uredbe o uvozu nafte, ali kada će odlučivati o privatizaciji NIS-a još se ne zna.

Dok građani čekaju velike investicije i dan kada će rafinerije manje zagađivati životnu sredinu, političari su preokupirani podelom funkcija u javnim preduzećima, pa i u nekonkurentnom NIS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: