Novi predsednik odmah napravio grešku; Kina hitno reagovala

Kina oštro osudila telefonski poziv novoizabranog predsednika Češke Petra Pavela predsednici Tajvana Čai Ing-Ven, jer je time prekršio politiku "jedne Kine".

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2023.

11:25

Novi predsednik odmah napravio grešku; Kina hitno reagovala
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"Novoizabrani predsednik Češke Pavel je ignorisao više puta ponovljene apele Kine i nastavio je da prelazi kineske crvene linije", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning Mao.

On je ocenio da se Pavel "ozbiljno umešao u unutrašnje poslove Kine i povredio osećanja kineskog naroda".

Prema portparolu Ministarstva spoljnih poslova Kine, Pavel je time prekršio obećanje da će se pridržavati politike "jedne Kine", koje je navodno javno dao u predizbornoj kampanji.

Novizabrani predsednik Češke je sa predsednicom Tajvana razgovarao 30. januara, a njena kancelarija je razgovor označila kao "diplomatski proboj", prenosi češki portal seznam.cz.

Pavel je predsednici Tajvana Čai Ing-Ven rekao da Tajvan i Češka dele vrednosti slobode, demokratije i ljudskih prava i da će jačati svoje partnerstvo.

Češka vlada se oficijalno pridržava politike jedne Kine, ali u poslednje vreme pokazuje povećano interesovanje za saradnju sa Tajvanom, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: