SAD okončale najduži rat u svojoj istoriji – Bajden to danas mora da objasni

Predsednik SAD Džo Bajden danas će predstaviti izveštaj, najopsežniji do sada, o američkom povlačenju iz Avganistana.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 08.07.2021.

11:21

SAD okončale najduži rat u svojoj istoriji – Bajden to danas mora da objasni
Tanjug/AP Photo/Mirwis Omari

Odluku o povlačenje inače kritikuju republikanci u Kongresu, mnogi strahuju i da bi posle povlačenja Amerikanaca moguć građanski rat u Avganistanu.

Američki predsednik obratiće se američkoj javnosti danas popodne po srednje-evropskom vremenu, pod pritiskom je kritičara koji zahtivaju opširnije objašnjenje te odluke.

SAD su se, podsetimo, prošlog vikenda povukle iz vazduhoplovne baze u Bagramu, najveće u Avganistanu, smeštene 50 kilometara severno od Kabula, koja je bila središte američkih operacija od početka vojne intervencije pokrenute nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Povlačenje je zapravo ispregovarao Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, a Bajden je na njega pristao, podseća Index.hr, dodajući da kje Bajden odbacio predloge vojnih zvaničnika o većoj prisutnosti Amerikanaca na terenu kako bi pomagali avganistanskim bezbednosnim snagama i sprečili da zemlja postane prostor delovanja ekstremističkih grupa.

Uz to, povlačenje američke vojske praćeno je velikim napredovanjima talibana koji su početkom juna počeli sveobuhvatnu ofanzivu protiv vladinih snaga i četvrtina okruga u zemlji od tada je pala u njihove ruke.

Zapovednik američkih vojnika u Avganistanu general Ostin Miler upozorio je prošle sedmice da bi zemlja mogla biti na rubu građanskog rata. I američka obaveštajna zajednica procenila je da je avganistanska vojska slaba i kratkoročno su loši izgledi da vlada u Kabulu preživi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: