Odbor za nestale bebe

Pitanje otetih beba u porodilištima je tema o kojoj se u Srbiji govori već nekoliko godina.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2005.

08:23

Default images

Zbog sumnji mnogih roditelja koji veruju da njihova deca nisu umrla prilikom porođaja, već da su oteta, Skupština Srbije je osnovala Anketni odbor koji treba da ispita te slučajeve. Odbor je počeo razgovore s roditeljima, a sve je više porodica koje mu se obraćaju za pomoć.

Roditelji sumnjaju da su njihove bebe otete u porodilištima i tvrde da su ih lagali da su bebe umrle na rođenju ili neposredno potom. Sumnje su se javile jer roditeljima nije bilo dozvoljeno da sahrane decu i zato što nisu mogli da dobiju smrtovnice.

Kašnjenje od 32 godine

Milorad Kaljević iz Pančeva veruje da su mu otete bliznakinje i pokrenuo je sopstvenu istragu, u kojoj je naišao na prepreke. "Došao sam do toga da se deca još vode kao živa. Prošle godine sam dobio poziv od matičara da dam imena deci, posle 32 godine", kaže on.

Kamere su, zbog potresnih priča roditelja, mogle da snimaju samo početak rada Odbora. Članovi odbora kažu da su spremni da saslušaju sve koji im se obrate za pomoć i tvrde da će pozvati nadležne iz porodilišta i zdravstvene inspekcije da svedoče.

U svakom većem gradu

U javnosti je ranije pominjano oko 3.000 porodica koje ne veruju da su im deca umrla odmah po rođenju, ali u Odboru kažu da im se do sada obratilo njih oko 300. Najveći broj slučajeva odnosi se na period od 1965. do 1975. U Odboru navode da pisma još pristižu i da se u njima pominju porodilišta u gotovo svim većim gradovima, dok u Beogradu nijedno porodilište nije izostavljeno.

"Nepobitno je da su ustanovljene brojne nepravilnosti u mnogim porodilištima i ustanovama", kaže Živodarka Dacin, predsednik Odbora za nestalu decu.

I porodice i poslanici, članovi Odbora, kažu da je njihov prvi cilj da, kada završe rad, predlože Skupštini da usvoji izmene zakona koji se odnose na pravila u porodilištima jer žele da budući roditelji izbegnu njihovu sudbinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: