Spaseno još 39 migranta, Malta i Italija uskraćuju pomoć

Još 39 migranata spaseno je danas i odvedeno na španski humanitarni brod na Sredozemnom moru na kom se već nalazi 121 osoba

Izvor: Beta/AP

Subota, 10.08.2019.

19:25

Spaseno još 39 migranta, Malta i Italija uskraćuju pomoć
Ilustracija: Depositphotos/Giovanni Cancemi

Italija i Malta više od nedelju dana ne dozvojavaju da humanitarni brod uplovi u njivove luke. Oskar Kamps sa broda "Open Arms", koji već devet dana pluta u međunarodnim vodama blizu ostrva Lampedusa, rekao je da je Malta ponudila da dozvoli migrantima koji su danas spaseni da se iskrcaju na njenu obalu, ali i dalje odbija da primi 121 migranta.

"Ne možemo da evakuišemo 39 ljudi, a ostalima da kažemo da ostanu", rekao je Kamps. Malta je saopštila da je spremna da prihvati 39 migranata jer je bila pokrenula akciju spasavanja tih ljudi, ali ih je humanitarni brod spasao prvi. Međutim malteška vlada je u izjavi navela da su ostali migranti ranije spaseni "u oblasti gde Malta nije odgovorna".

Brod je na pučini već deveti dan jer nijedna evropska zemlja ne želi da primi migrante sa broda, a ukoliko uplove u italijanske vode preti im kažna od oko milion evra.

Kazna je poslednji u nizu poteza italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da onesposobi humanitarne brodove koje je nazvao migrantskim taksi službama.

"Humanitarne organizacije koje pomažu na moru će nastaviti da rade i nijedna uredba, nikakva novčana kazna i nijedan političar neće nas zaustaviti da štitimo ljudski život", rekao je Kamps na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampedusa. Međunarodna organizacija za migracije rekla je da je ove godine stradalo 840 ljudi prelazeći Sredozemno more ka Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: