"Sve se zna o ubistvima naših sinova Dženana i Davida"

Davor Dragičević i Muriz Memić, očevi ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića razgovarali su sa ambasadorima EU u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

19:21

screeenshot

Oni su zajedno sa svojim advokatom Ifetom Feragetom održali su sastanak u zgradi Delegacije EU u Sarajevu sa svim ambasadorima zemalja članica EU koje imaju predstavništva u BiH.

Advokat Feraget je posle sastanka rekao da je razgovor bio veoma koristan i da su očevi ubijenih mladića dobili podršku kako bi se otkrile i kaznile ubice njihove dece.

"Naglašen je novi pristup ovom problemu, a to, kako je rekao ambasador Hrvatske, nije pitanje šta će očevi i advokati raditi dalje, već šta će zemlje članice EU konkretno preduzeti kako bi ovaj i svi ostali slučajevi bili rešeni i kako bi se u BiH uspostavila vladavina prava koje trenutno nema", rekao je Feraget.

Na pitanje da li je razgovarano o greškama pravosuđa, on je naveo da je bilo dovoljno vremena da se razgovara o detaljima oba slučaja.

"Na redu je Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) i kompletno pravosuđe. Očekuje se konkretna akcija, ne samo radi utvrđivanja ko su ubice Dženana i Davida, nego svih onih koji su doveli do zloupotrebe sistema, trošenja budžetskog novca, krađe vremena koje je dragoceno očevima koji su primer građanske borbe za istinu i pravdu", naveo je Feraget, prenosi portal Klix.ba.

Otac ubijenog Dženana, Muriz Memić, rekao je da su on i Davor Dragičević obećali borbu do kraja.

"Sada će VSTV reći šta su uradili i šta nisu uradili. Izneli smo probleme, saslušali su nas i sada idemo dalje. Pitali su nas koji su naši sledeći koraci. Rekli smo im da sve pokušavamo pravno. Ako ne ide pravno, Davor i ja znamo šta ćemo", kazao je Memić.

On je dodao da će ambasadori članica EU u BiH pozvati predsednika VSTS Milana Tegeltiju, kako bi se razmotrilo postupanje tužilaca u ovim slučajevima.

Davor Dragičević je kazao da je današnji dan prekretnica u oba slučaja, ali i u istoriji BiH.

"Ja sam zadovoljan, jer su dva mala čoveka i jedan mali advokat bili tu. Idemo do kraja, skroz do kraja. Dženana i Davida nema, nema oprosta i zaborava", kazao je Dragićević.

On je naveo da se u slučaju ubistva njegovog sina sve zna, navodeći da su u organizovanje ubistva i zataškavanje umešani čelni ljudi MUP RS - ministar Dragan Lukač, direktor policije Darko Čučum, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić, tužioci Dalibor Vrećo i Želimir Lepir, Vlada RS, kao i svi "koji su se ogrešili o njegovo dete".

Dragičević je kazao da on i Memić znaju istinu o ubistvu svojih sinova i da žele samo pravdu.

David Dragičević (21) je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Takođe tvrde da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Dženan Memić je nastradao 8. februara 2016. godine na Ilidži pod nerazjašnjenim okolnostima.

Bio je devojkom Alisom Mutap, koja je kasnije tvrdila da ima amneziju i da se ne seća događaja iz te večeri. Pravosudne institucije prvo su tvrdile da je Dženan Memić nastradao u saobraćajnoj nesreći, potom da je ubijen, a onda je njegov slučaj okvalifikovan kao teško krivično delo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično delo neukazivanja pomoći osobi povređenoj u saobraćajnoj nesreći.

Za poslednje krivično delo teretili su se sin i otac Ljubo i Bekrija Seferović. Svi dokazi o saobraćajnoj nesreći su polovinom jula ove godine pali u vodu, a Seferovići su prvostepenom presudom oslobođeni svih navoda optužnice.

Muriz Memić tvrdi da je njegovog sina ubio sin jednog od sarajevskih tajkuna, blizak SDA, a kao glavnog krivca za zataškavanje ubistva naveo je kantonalnu tužiteljku Dalidu Burzić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: