Svet 1

01.04.2024.

12:13

Migrena, gubitak pamćenja i vrtoglavica – Rusi su krivi?

Misteriozni "havanski sindrom", koji zahvata američke diplomate i špijune u svetu, možda ima veze s energetskim oružjem pripadnika ruske vojno-obaveštajne jedinice, javlla medijska grupa Insajder.

Izvor: Tanjug, Index

Migrena, gubitak pamćenja i vrtoglavica – Rusi su krivi?
Shutterstock/Asatur Yesayants

Podeli:

Američka obaveštajna istraga, čiji su nalazi objavljeni prošle godine, pokazala je da je "malo verovatno" da je neprijateljska strana odgovorna za bolest, koju su prvi prijavili zvaničnici Ambasade SAD u kubanskoj prestonici 2016.

Međutim, istraživačka medijska grupa Insajder fokusirana na Rusiju, sa sedištem u Rigi, tvrdi da su pripadnici ruske vojne obaveštajne jedinice (GRU), poznate kao 29155, bili u blizini kada se dogodio medicinski incident u kom je učestvovalo američko osoblje.

"Nesmrtonosno akustično oružje"

Insajderova jednogodišnja istraga u saradnji sa 60 minuta i nemačkim Špiglom takođe je otkrila da su stariji pripadnici Jedinice 29155 dobili nagrade i unapređenja za rad u vezi s razvojem "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Rusija je ranije negirala bilo kakvu umešanost. Simptomi bolesti su migrene, mučnina, gubitak pamćenja i vrtoglavica.

U Insajderovom izveštaju se tvrdi da se prvi incident sa simptomima "havanskog sindroma" verovatno dogodio pre 2016: "Moguće je da su napadi počeli dve godine ranije u Frankfurtu, u Nemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svest zbog izloženosti moćnih energetskim zracima".

Američki kongres je 2019. usvojio poseban propis kojim se ovlašćuju Stejt department, CIA i druge vladine agencije SAD da obezbede isplatu kompenzacije osoblju i njihovim porodicama koji su bili pogođeni bolešću dok su bili na službenoj dužnosti.

Kremlj odbacio izveštaj o "havanskom sindromu"

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov demantovao je danas izveštaj u kojem se tvrdi da je ruska obaveštajna služba iza "havanskog sindroma" od kojeg se razbolevaju američke diplomate i špijuni širom sveta.

Peskov je dodao da nikad nisu pruženi dokazi koji bi podržali tu tvrdnju i da je ona neosnovana, prenosi Rojters.

Izveštaj o sindromu je objavila grupa novinara "Insajder medija grup", tvrdeći da postoji jedinica "29155" ruske obaveštajne službe GRU čiji su članovi nagrađeni za razvoj "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

"Havanski sindrom", čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi s pamćenjem, prvi put je primećen kod američkih diplomata na Kubi 2016. i 2017. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: