Svet 17

01.04.2024.

23:38

Rat – dan 768: Rusija će tužiti Ukrajinu; Kijev gađan "cirkonima"; Oboreno 19 "vampira"

Rat u Ukrajini – 768. dan. Vojska Rusije saopštila je da su uništena tri ukrajinska aviona Su-25 na aerodromu Voznesensk u oblasti Nikolajev.

Izvor: B92.net

Rat – dan 768: Rusija će tužiti Ukrajinu; Kijev gađan "cirkonima"; Oboreno 19 "vampira"
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Podeli:

Kijev tvrdi da Moskva već duže vreme gomila krstareće rakete "kalibar". Šef Glavne obaveštajne uprave Kirilo Budanov kazao je da su "rakete apsolutno spremne" i upozorio je da ih Rusija može iskoristiti za napad.

Rusija će pozvati 150.000 građana na obaveznu vojnu službu u prolećnoj regrutaciji.

Završeno

23:04

Najveći napad na ruske tenkove od početka rata? Uništeno 12 od 36

22:28

Zaharova najavljuje tužbu protiv Kijeva za napad u "Krokus siti holu"

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je da će Rusija tužiti Ukrajinu zbog njene navodne uloge u terorističkom napadu na tržni centar u Moskvi 22. marta.

"Rusija namerava da ide na međunarodne sudove, i relevantna papirologija je trenutno u pripremi. I dokumentacija i naša država prolaze kroz neophodne procedure", navela je Zaharova, prenosi Tas.

U terorističkom napadu na "Krokus siti hol" u Moskvi život su, prema zvaničnim podacima, izgubile 143 osobe.

22:27

Vojna uprava Kijeva: Prestonica pet puta napadnuta raketama "cirkon"

Rusija je od početka godine upotrebila pet svojih novih hipersoničnih projektila "cirkon" za napad na Kijev, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

Napadi su među više od 180 ruskih raketnih i bespilotnih napada pokrenutih na Kijev u prva tri meseca ove godine, saopštila je administracija u objavi na Telegramu.

Rakete "cirkon" na moru imaju domet od 1.000 kilometara i putuju devet puta većom brzinom od zvuka.

Vojni analitičari kažu da bi hipersonična brzina raketa mogla značiti znatno smanjeno vreme reakcije za protivvazdušnu odbranu i sposobnost da se napadnu velike, duboke i ojačane mete.

21:06

Ukrajina: Odbili smo 46 ruskih napada tokom dana

Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom dana odbila 46 napada ruskih trupa u nekoliko regiona, a najviše u Bahmutu.

20:13

Oboreno 19 raketa "vampir"


Ruski PVO sistemi oborili su još 19 raketa „vampir“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

18:13

Zelenski s predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa najvišim predstavnicima vojske i vlade o proizvodnji dronova.

"Na sastanku su ažurirani i detaljni planovi proizvodnje za tekuću godinu za sve tipove dronova: FPV, bombardere, izviđače, kao i dronove velikog dometa za specijalne zadatke. Razgovarali smo o tome kako da obezbedimo fleksibilnost naše odbrambene industrije. Potrebe fronta se stalno menjaju. Naši proizvođači moraju na vreme da odgovore na njih", istakao je Zelenski na Fejsbuku.

On je naveo da su na tročasovnom sastanku donete važne odluke o pojednostavljenju procedure nabavke i uvoza opreme, povećanju proizvodnje projektila za dronove i obuci operatera.

"Projekat izgradnje složenog sistema upravljanja za bespilotne letelice znači da se zaštite naši vojnici i oprema od ruskih bespilotnih letelica“, naglasio je Zelenski, napominjući da se ovaj sistem već testira u različitim pravcima, kao i da je plan da se projekat proširi na ceo front.

17:06

Društvene mreže: F-16 konačno na ukrajinskom nebu

15:43

Zelenski najavio proizvodnju dronova i sistema za sajber ratovanje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa predstavnicima vojske i vlade o planovima za proizvodnji dronova i razvijanje sistema za sajber ratovanje u cilju, kako je naveo, odbrane od Rusije. 

14:37

Uništena četiri ruska tenka

13:44

Sva kritična infrastruktura u Harkovu je skoro potpuno uništena

Sva kritična infrastruktura u Harkova je skoro potpuno uništena, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov u intervjuu za ukrajinske medije.

On je istakao da su ruski dronovi pogodili skladište nafte u Harkovu.

Terehov je rekao i da je naneta velika šteta privatnoj infrastrukturi.

Gradonačelnik grada je naglasio da je trenutno stanje energetskog bloka veoma teško. On je dodao da hitne službe pokušavaju da obnove infrastrukturu.

13:43

Pušilin: Zapad će sarađivati sa Zelenskim sve dok im to bude od koristi

Zapadne zemlje će sarađivati sa Vladimirom Zelenskim sve dok im to bude od koristi, rekao je šef DNR Denis Pušilin, komentarišući legitimitet Zelenskog, nakon što je postalo jasno da predsedničkih izbora u Ukrajini neće skoro biti.

"Niko neće obraćati mnogo pažnje na to, uključujući, naravno, zapadne partnere... Oni će sarađivati sa Zelenskim i nakon što je on već postao nelegitiman. Zelenskog će priznavati i podržavati u meri u kojoj je to u interesu onih zemalja koje štite (kijevski režim)," rekao je Pušilin televiziji 'Rosija 24'.

Kako je naglasio šef DNR, Ukrajina je izgubila subjektivitet, vlasti su 'prešle mnoge rubikone' u odnosu, između ostalog, i prema preostalom stanovništvu ove zemlje.

13:42

Rusi izučili ukrajinski dron Baba Jaga

Stručnjaci ruskog Centra za integrisana bespilotna rešenja izučili su zaplenjeni ukrajinski dron Baba Jaga i saznali koordinate mesta njihovog sklapanja i lanac isporuka njegovih komponenti, rekao je generalni direktor centra Dmitrij Kuzjakin u intervjuu za Sputnjik.

"Kada smo dobili prvi zaplenjeni dron 'Baba Jaga' nije se tako ni zvao. Uspeli smo da 'porazgovaramo' sa dronom i saznali smo da „Baba Jaga” nije odmah stigla na front. Dugo je putovala istočnom Evropom i Ukrajinom. Sve tačke koje nam je pokazala upoređene su sa drugim informacijama i kao rezultat dobijeni su neprocenjivi podaci o lancima logistike, magacinima, proizvodnji i poligonima," rekao je on.

Kako je pojasnio Kuzjakin, pomoću navigacionog računara i kontrolora leta uspeli su da rekonstruišu potpunu sliku, ne samo borbene upotrebe Baba Jage, već i logistike, sklapanja i koordinate njenih probnih letova.

12:59

"Cirkon" udario pet puta

Rusija je od početka godine upotrebila pet svojih novih hipersoničnih projektila "cirkon" za napad na Kijev, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

Napadi su među više od 180 ruskih raketnih i bespilotnih napada pokrenutih Kijev u prva tri meseca ove godine, saopštila je administracija u objavi na Telegramu.

Rakete "cirkon" na moru imaju domet od 1.000 kilometara i putuju devet puta većom brzinom od zvuka.

12:12

Novi snimci sa fronta

12:10

SBU privela radnicu vrtića zbog pomaganja Rusima u raketnim napadima na Harkov

Sajber specijalisti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) zadržali su radnicu vrtića u Harkovu koja je dostavljala informacije ruskim obaveštajnim službama i pomagala ruskim snagama da gađaju baze odbrambenih strana Ukrajine i usmeravala raketne i bespilotne udare na Harkov, saopštila je SBU.

"U cilju navođenja neprijateljske vatre, osumnjičena je od okupatora dobijala geolokacije potencijalnih ciljeva, a zatim je na tim mestima vršila preliminarna izviđanja. Krišom je posmatrala objekte iz neposredne blizine, kako bi utvrdila približan broj ljudstva i vojne opreme", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, ona je putem mesindžera slala tekstualne poruke sa koordinatama naznačenim na Gugl mapama.

10:23

Helikopteri uništili tri oklopna vozila Ukrajine

Helikopteri Ka-52 i Mi-28 vojne avijacije Južnog vojnog okruga uništili su tri oklopna vozila i najmanje 35 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

10:23

Ruske razorne bombe menjaju tok sukoba

Ruske razorne bombe menjaju tok sukoba u Ukrajini, potpuno uništavajući položaje ukrajinskih oružanih snaga, prenosi britanski Tajms.

Ove bombe se izbacuju iz letelice sa udaljenosti od nekoliko desetina kilometara i za sobom ostavljaju krater kao za temelj male kuće. Jedina zaštita od njih za Ukrajince je "molitva".

Pojavom vođenih FAB-3000 i visokopreciznih Drel bombi u Oružanim snagama Rusije, situacija za Oružane snage Ukrajine će se još više pogoršati.

09:01

Uništena tri ukrajinska aviona Su-25

Vojska Rusije saopštava da su uništena tri ukrajinska aviona Su-25 na aerodromu Voznesensk u oblasti Nikolajev.

Kijev tvrdi da Moskva već duže vreme gomila krstareće rakete "kalibar". Šef Glavne obaveštajne uprave Kirilo Budanov kaže da su "rakete apsolutno spremne" i upozorava da ih Rusija može iskoristiti za napad.

08:19

Kijev: Oborena dva od tri ruska drona lansirana tokom noći

Ukrajinske vazduhoplovne snage su tokom noći oborile dve od tri bespilotne letelice "šahed" koje je lansirala Rusija, saopštila je ukrajinska vojska.

Generalštab nije naveo dodatne detalje o napadu u svom izveštaju na Fejsbuku. Nije jasno da li je dron koji nije presretnut stigao do cilja.

Kako konstatuje Rojters, noć je bila relativno mirna za Ukrajinu nakon serije napada na energetsku infrastrukturu koje je Rusija intenzivirala pre desetak dana.

08:18

SBU odbacuje zahtev Moskve kao ciničan: Tribunal u Hagu čeka Putina

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) odbacila je zahtev Moskve da preda sve ljude povezane sa terorističkim aktima počinjenim u Rusiji, uključujući i šefa SBU, kao "besmislen" i rekla da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova "zaboravilo" da je lider Kremlja Vladimir Putin bio predmet međunarodnog naloga za hapšenje.

SBU u svom saopštenju ističe da ruski zahtevi "zvuče posebno cinično iz same terorističke države", stoga su, kako se navodi, sve tvrdnje ruskog Ministarstva spoljnih poslova besmislene".

Ukrajinska služba pozvala se na nalog za hapšenje Putina koji je izdao Međunarodni krivični sud u vezi sa prebacivanjem ukrajinske dece u Rusiju i saopštila da ga "tribunal u Hagu čeka".

07:26

Uništeni su


Helikopteri Ka-52 i Mi-28 vojne avijacije Južnog vojnog okruga uništili su tri oklopna vozila i najmanje 35 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

07:26

Hiljade mrtvih

07:24

Ruske razorne bombe potpuno uništavaju

Ruske razorne bombe menjaju tok sukoba u Ukrajini, potpuno uništavajući položaje ukrajinskih oružanih snaga, prenosi britanski Tajms.

Ove bombe se izbacuju iz letelice sa udaljenosti od nekoliko desetina kilometara i za sobom ostavljaju krater kao za temelj male kuće.



 

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: