Svet 7

31.03.2024.

23:47

Budanov najavio napad na ruske pruge; Oborena 3 aviona Su-25; Eksplozije u Harkovu VIDEO

Rat u Ukrajini ušao je u 767. dan.

Izvor: B92

Budanov najavio napad na ruske pruge; Oborena 3 aviona Su-25; Eksplozije u Harkovu VIDEO
Tanjug/AP Photo/Yakiv Liashenko

Podeli:

Ruski sistemi PVO oborili su jutros 10 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski napad je zaustavljen oko 7 sati po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks.

Završeno

23:45

Budanov najavljuje napade na ruske pruge

Načelnik vojne obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov, koji je u Rusiji optužen za umešanost u terorističke napade, izjavio je da je obnavljanje železničkih veza između DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rostovom na Donu i Krimom ozbiljan problem za Kijev.

20:58

Eksplozije u Harkovu, vazdušna uzbuna u 8 regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepopetrovskoj, Nikolajevskoj, Sumskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

U Harkovu odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

20:57

Brifing ruskog ministarstva odbrane

20:55

Rusko ministarstvo odbrane: Oborena 3 Su-25, 3 lansera S-300

Tri aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva uništena su na aerodromu Voznesensk u Nikolajevskoj oblasti;

Uništeni su radar za navođenje, borbeno vozilo za upravljanje, detektor za male visine i tri lansera PVO sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine;

Pogođena je ukrajinska radionica za sklapanje i skladištenje bespilotnih letelica

Dva ukrajinska skladišta sa artiljerijskom municijom uništena su na donjeckom pravcu;

Na glavnim pravcima ukrajinska vojska je izgubila izgubljeno oko 760 vojnika.

Ruska vojska je izvela napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine.Svi ciljevi su pogođeni.

Kao rezultat napada ruske vojske, poremećen je rad preduzeća vojne industrije koja proizvode i popravljaju oružje, vojnu tehniku i municiju za Oružane snage Ukrajine.

18:40

Uništen ukrajinski dron

PVO sistemi su uništili ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

15:47

Američka granata M67 naspram ruskog T-90M "Proboj"

14:48

Borbe na frontu

13:35

Francuska najavila isporuke oklopnih vozila i raketa Ukrajini

Francuska će isporučiti Ukrajini više stotina starih oklopnih vozila i nove rakete zemlja-vazduh, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

On je, u intervjuu za list La Tribune Dimanche, rekao da ga je francuski predsednik Emanuel Makron nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim zamolio da pripremi novi paket pomoći koji će uključivati i staru, ali još funkcionalnu francusku vojnu opremu, prenosi Rojters.

"Ukrajinska vojska mora da brani veoma dugu liniju fronta za koju su potrebna oklopna vozila. Ovo je apsolutno ključno za mobilnost trupa i deo je ukrajinskog zahteva", rekao je Lekorni.

12:08

Rusija žestoko napada "Cirkonima"

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je danas da Rusija upotrebom raketa "Cirkon" pokušava da probije ukrajinski sistem PVO.

"Raketa 'Cirkon' je, pre svega, protivbrodska raketa. Ima prilično ozbiljne taktičko-tehničke karakteristike. Ruska Federacija se nada da će pomoću 'Cirkona' uspeti da probije naš sistem PVO - to je cela logika", rekao je Budanov, prenosi Unian.

Dodao je da Rusija ima tehničke mogućnosti da sa Krima lansira rakete "Cirkon" na Ukrajinu. 

Agencija Unian navodi da su ruske snage 7. februara i 25. marta napale Kijevsku oblast raketama koje su stručnjaci identifikovali kao "Cirkon".

"Cirkon" je hipersonična krstareća raketa poslednje generacije koja ima  sposobnost za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. 

Raketa "Cirkon" može da dostigne brzinu do 10.000 kilometara na sat, a  domet je više od 1.000 kilometara. 

10:56

Jak udar; poginula jedna osoba; Odesa ostala bez struje

U jutrošnjem ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast na zapadu Ukrajine jedna osoba je poginula, a razoren je jedan infrastrukturni objekat i strahuje se da bi pod ruševinama moglo da bude ljudi, izjavio je načelnik oblasne administracije Lavovske oblasti Maksim Kozicki.

Naveo je da je isti objekat kritične infrastrukture bio meta napada i 24. i 29. marta.

Posle ruskog napada dronom, u Odesi je na energetskom objektu izbio požar koji je ugašen, a 10.000 potrošača u Odesi i Odeskoj oblasti je ostalo bez struje, izjavio je načelnik regionalne uprave Oleg Kiper.

09:36

Povređena žena u granatiranju

Jedna žena je povređena u ukrajinskom granatiranju Belgoroda, saopštio je danas načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je rekao da je, prema preliminarnim informacijama, žena povređena u požaru koji je izbio u njenoj kući i medicinska pomoć joj je ukazana na licu mesta, prenosi TASS.

Prema rečima Gladkova, oštećeno je 18 stambenih objekata, a u dva su izbili požari.

09:05

Rusi napravili podzemni grad?


Ruska vojska je izgradila čitav podzemni grad u LNR za vojnike koji se vraćaju sa prve linije odbrane. Vojnici koji se vraćaju sa linije fronta ovde mogu da se okupaju, operu odeću, ošišaju i dobiju četiri topla obroka dnevno.

Specifičnost kompleksa je u tome što se ovaj objekat nalazi direktno pod zemljom. I priprema hrane se vrši pod zemljom. Ovo je prvi podzemni objekat na teritoriji LNR. Trebalo je mesec i po dana da se otvori.
 

08:05

Masovni napad na ciljeve u Ukrajini

Ruske vazdušno-kosmičke snage noćas su, po drugi put u poslednjih nedelju dana, izvele masovne raketne udare na ciljeve u Ukrajini projektilima ispaljenim sa strateških bombardera TU-95MS, saopštila je komanda ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Raketni udari izvedeni su na ciljeve na zapadu Ukrajine, prenosi agencija Ukrinform.

Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost.

08:05

Postavljeni "zmajevi zubi"

Skoro 10.000 betonskih piramida poznatih kao "zmajevi zubi" postavljeno je oko Kijevske oblasti kao linija odbrane od ruskih snaga.

Čistka u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Otpustio je prvog pomoćnika i trojicu savetnika. Poziva Ameriku da obezbedi Ukrajini rakete za gađanje aerodroma i aviona na Krimu.

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: