Svet 3

30.03.2024.

18:15

Stub dima 1km: Rusi upotrebili monstruoznu bombu, Pisarovka u ruševinama VIDEO

Ruske snage su tokom nedavnog napada na Sumsku oblast prvi put upotrebile tešku vazdušnu bombu ODAB-1500 protiv Ukrajine.

Izvor: Kurir.rs

Stub dima 1km: Rusi upotrebili monstruoznu bombu, Pisarovka u ruševinama VIDEO
Profimedia

Podeli:

Vojni ekspert nemačkog tabloida Bild, Julian Repke, navodi da je bomba bačena na Veliku Pisarevku koja je pretrpela teška razaranja. Na nebo se nakon udara podigao stub dima visok do kilometar.

Ukrajina je saopštila da su u četvrtak dve vođene avionske bombe bačene na civilnu infrastrukturu Velike Pisarovke i da je oštećena i zgrada srednje škole.

Obimno detonirajuća avionska bomba je termobarični projektil iz vremena SSSR-a, koji otprilike 10 metara pre nego što pogodi metu ispušta zapaljivu tečnost u obliku aerosola, što dovodi do plamena koji povećava snagu razaranja.

Ranije je Ruska Federacija koristila manje moćan ODAB-500.

Rusija je prema navodima nemačkog Bilda, podsetimo, nedavno pokrenula masovnu proizvodnju svoje najteže klizne bombe FAB-1500-M54 od jedne i po tone! Takođe je u februaru započela masovnu proizvodnju bombi od tri tone eksploziva FAB-3000 koje planira da koristi u Ukrajini.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

23 h

Podeli: