Svet 2

29.03.2024.

16:55

Nije samo Grčka: Još jedna zemlja se uključila u čuvanje neba Severne Makedonije

Nakon Grčke, i Italija se uključila u zaštitu neba iznad Severne Makedonije, u okviru kolektivne odbrane NATO-a za zaštitu neba iznad država članica.

Izvor: Tanjug

Nije samo Grčka: Još jedna zemlja se uključila u čuvanje neba Severne Makedonije
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Tehnički sporazum za uključivanje italijanske vojne letelice za patroliranje nad teritorijom Severne Makedonije danas su zvanično potpisali ministri odbrane dveju zemalja, prenela je Telma.

"Često pominjemo da je Alijansa prikaz savezništva i jedinstva koje reči ne mogu da izraze za ono što možemo da vidimo na delu. Italijanski i grčki vojni avioni u koordinaciji sa makedonskom vojnom avijacijom garantuju bezbednost neba iznad Republike Severne Makedonije", izjavila je Slavjanka Petrovska, ministarka odbrane Severne Makedonije.

Zahvalivši italijanskom ministru odbrane Gvidu Kročetu, ona je rekla da činjenica da će italijanska letelica garantovati bezbednost vazdušnog prostora Severne Makedonije jeste dokaz potpunog međusobnog poverenja.

Prema rečima Petrovske, sistem kolektivne odbrane je jedna od ključnih prednosti koje proizlaze iz članstva u NATO.

Za italijanskog ministra odbrane, potpisivanje današnjeg sporazuma je istorijski čin italijanske odgovornosti za nebo iznad Severne Makedonije.

"Italija je zajedno sa Grčkom preuzela odgovornost za nebo nad Severnom Makedonijom i to svedoči više od bilo koje reči o tome koliko je važno biti deo NATO-a", istakao je Kročeto.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: