Svet 5

29.03.2024.

12:50

Zapad se sprema, pada Kijev?

Kolumnista britanskog "Tajmsa" Ijan Martin piše da zapadni saveznici ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog već razmatraju "scenario iz noćnih mora".

Izvor: Novosti, RT.rs

Zapad se sprema, pada Kijev?
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Podeli:

On je upozorio da taj scenario podrazumeva da je ruska vojska, dok se Zapad oglušivao o ukrajinske pozive za više municije i oružja i dok su u SAD trajale rasprave o tome da li će biti usvojen paket pomoći od 60 milijardi dolara, prodrla do Kijeva.

Događaji na frontu primoravaju London, Vašington, Pariz i Brisel da se pripreme za "katastrofalni kolaps" ukrajinske vojske, koja boluje od akutne nestašice oružja i municije.

Suprotno preovlađujućem mišljenju da će sukob biti zamrznut i da nijedna strana neće moći da stekne odlučujuću prednost, žestoke borbe se nastavljaju na prvim linijama fronta. Štaviše, postoji realan rizik od potiskivanja ukrajinskih snaga i krize koja preti da zaseni predstojeći jubilarni samit Severnoatlantske alijanse u Vašingtonu u julu povodom 75 godina postojanja te alijanse, predviđa autor članka.

Uspeh Rusije će, kako on smatra, imati fatalne posledice po Ukrajinu, ali će i primorati jasno podeljen Zapad da odluči hoće li poslati svoje trupe na front, navodi se, između ostalog u tekstu.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: