Svet 21

29.03.2024.

23:55

Eksplozije u Odesi; Časov Jar pred padom? VIDEO

Rat u Ukrajini – 765. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavljuje da će u narednim mesecima početi velika ruska ofanziva.

Izvor: B92.net

Eksplozije u Odesi; Časov Jar pred padom? VIDEO
Profimedia

Podeli:

"Govorimo o kraju maja ili junu. Ja kažem da nam je sada potrebna pomoć", naglasio je Zelenski.

Završeno

23:21

Eksplozije u Odesi

Eksplozije odjekuju u Odesi, saopštavaju ukrajinski mediji iako za sada nema informacije o tome šta je meta gađanja ruske vojske.

Prethodno je vazdušna opasnost proglašena u više ukrajinskih regiona.

23:20

Časov Jar pred padom?

Ukrajinske snage neće uspeti da zadrže kontrolu nad gradom Časov Jar zbog konstantne ofanzive ruske vojske, izjavio je bivši pomoćnik zamenika ministra odbrane SAD Stiven Brajen.

"Brojni analitičari tvrde da će Rusi uskoro zauzeti Časov Jar uprkos činjenici da se oni stalno brane od ukrajinskih kontranapada", istakao je on.

21:27

U Lugansku uhapšen ukrajinski špijun umešan u napad na Lugansk u maju 2023.
Državljanin Ukrajine, koga je regrutovala Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), uhapšen je i pritvoren na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republice (LNR). On je tokom ispitivanja priznao da je vršio izviđanje pre napada britanskih projektila "Storm Shadow" na preduzeće ''Poli-Pak'' u Lugansku u maju 2023. godine, kada je ranjeno šestoro dece. Ranije je regionalno odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) saopštilo za RIA Novosti da je priveden špijun koji je ukrajinskim specijalnim službama prenosio informacije o ruskoj vojsci. Osumnjičeni je priznao da je dobrovoljno kontaktirao SBU Ukrajine koristeći „bot“ u jednom od mesindžera. Prema njegovim rečima, čovek po imenu Dmitrij mu je pomogao da reši problem stipendije u tehničkoj školi na teritoriji pod kontrolom Kijeva. Prošlog proleća, kako je naveo na saslušanju, dobio je zadatak od svog mentora da izvrši izviđanje u oblasti nekadašnjeg preduzeća Poli-Pak u Lugansku.

21:26

Ukrajina šalje sedamnaestogodišnjake na front?

21:16

Oleksij Danilov novi ambasador Ukrajine u Moldaviji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odobrio je kandidaturu bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksija Danilova za ambasadora Ukrajine u Moldaviji.

"Oleksij Danilov će nastaviti da radi u diplomatskom sektoru. Odobrio sam njegovu kandidaturu za novog ambasadora naše države u Republici Moldaviji", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju. Napomenuo je da mu je Danilov ispričao viziju svog budućeg angažovanja za Ukrajinu.

"Za nas je Moldavija izuzetno važna država - kako u pogledu bezbednosnih izazova u regionu, tako i u pogledu naše bilateralne saradnje", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

21:11

Sirski: Ruska artiljerija donosi prednost

Ruska vojska ima šestostruku prednost u broju municije, koju koristi na bojnom polju, u odnosu na Oružane snage Ukrajine, izjavio je glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Aleksandar Sirski u intervjuu agenciji "Ukrinform".

21:11

Ukrajinci grade drugu liniju odbrane

Ukrajinske snage u panici podižu drugu liniju odbrane na orehovskom pravcu (zaporoški deo fronta) i prebacuju ogromnu količinu građevinske tehnike, rekao je za Sputnjik političar iz DNR Vladimir Rogov.

On je dodao da su ruske snage naterale u bekstvo ukrajinske jurišne grupe kod mesta Verbovo o Rabotino.

21:11

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam oblasti Ukrajine: Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti.

21:08

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajina izgubila 900 vojnika

Oružane snage Rusije izvele su sinoć grupni napad visokopreciznim vazdušnim, morskim i kopnenim naoružanjem velikog dometa, uključujući balističke hipersonične rakete "kindžal", kao i dronove na energetske i PVO objekte ukrajinske vojske. Svi ciljevi su postignuti;

Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ odbile četiri napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 30 vojnika, dva automobila samohodnu haubicu „krab“ poljske proizvodnje, haubicu „akacija“, D-20 i „gvozdika“;

Na donjeckom pravcu su jedinice „Jug“ zauzele bolje pozicije i porazile ukrajinsku vojsku u LNR-u i DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 300 vojnika, tenk, pet oklopnih vozila, oklopni transportet M113 američke proizvodnje i tri automobila. Uništene su dve haubice D-20, haubica D-30, haubica L-119 proizvedena u Velikoj Britaniji, stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“ i tri skladišta sa municijom;

Ukrajinska vojska je poražena na avdejevskom pravcu u naseljima u DNR-u gde je izgubila više od 305 vojnika, tri borbena vozila i četiri automobila. Uništena je samohodna haubica „Rzh 2000“ neamačke proizvodnje, dve haubice D-30 i stanica za radioelektronsku borbu „bukovelj-ad“;

Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ poboljšala položaje u naseljima Donjecke Narodne Republike. Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila oko 90 vojnika, dva automobila, kao i stanicu za radioelektronsko ratovanje „nota“.

Na hersonskom pravcu su jedinice „Dnjepar“ porazile ukrajinsku vojsku u naseljima Hersonske oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 70 vojnika, dva tenka, dva borbena vozila i dva pikapa. Uništene su samohodna haubica „gvozdika“ i D-20;

Operativno-taktičkom avijacijom, dronovima, raketnim jedinicama i artiljerijom je uništen radar sistema S-300, uništena je vojska i vojna tehnika u 131 rejonu. PVO sredstvima je za 24 sata uništeno 175 ukrajinskih dronova i 21 sistemi „hajmars“ i „vampir“;

Od početka specijalne vojne operacije je uništeno: 577 aviona, 270 helikoptera, 17.658 dronova, 489 protivvazduhoplovnih raketnih sistema, 15.642 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.256 raketnih sistema, 8.573 topova i minobacača, kao i 20.343 jedinice specijalnih vojnih vozila.

16:58

Rogov: Ukrajnci beže iz Rabotina i Verbovoja

Ruska vojska naterala je u beg ukrajinske trupe u oblasti Verbovoje i Rabotino, rekao je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef regionalnog javnog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom".

16:55

Dron udario u zgradu u Belgorodu, ima mrtvih

16:52

Ministarstvo energetike Ukrajine prijavilo novi masovni napad na energetske objekte

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko prijavio je novi masovni napad na energetski sektor u zemlji, uz napade proizvodnih postrojenja, prenose RIA novosti. 

Noću je na teritoriji Ukrajine proglašena uzbuna za vazdušni napad. Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u oblastima Dnjepropetrovsk, Hmelnicki, Lavov...

15:22

Zelenski: Tokom noći napadnute hidroelektrane Kaniv i Dnjestar

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ukrajinske hidroelektrane Kaniv i Dnjestar napadnute u ruskim udarima tokom noći.

"Teroristička zemlja želi da ponovi ekološku katastrofu u Hersonskoj oblasti. Ali sada je ugrožena ne samo Ukrajina, već i Moldavija", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Rusija je noćas izvela vazdušne udare na 10 regiona Ukrajine, a šest osoba je zatražilo medicinsku pomoć, među njima i dete, izjavio je ranije danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

15:05

Indija i Ukrajina nastoje da trgovinu i saradnju vrate na nivo pre početka rata

14:24

Jedna osoba poginula prilikom pada drona na zgradu u Belgorodu

Ukrajinski dron srušio se na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, a jedna osoba je poginula, dok su dve povređene, saopštile su ruske vlasti.

Supruga preminulog zadobila je povredu, razderotine na licu i površinsku opekotinu butine. Ekipa Hitne pomoći odvezla je ženu u regionalnu kliničku bolnicu, prenosi RIA Novosti.

Drugi stanovnik sa ranom od gelera je sam otišao u gradsku bolnicu, objavio je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Oštećeni su prozori i balkoni u pet stanova, kao i obližnji automobil.

14:19

Udari u regionu Hersona

14:18

Zaharova: Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini, čiju mogućnost je pomenuo ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je Kuleba rekao da bi pregovori sa Rusijom o rešavanju oružanog sukoba sa Ukrajinom mogli da se održe između prvog i drugog samita o "formuli mira" predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preneo je TASS.

"Rusija ne namerava da učestvuje na takvoj konferenciji. Formula Zelenskog nije ništa drugo do alhemija", istakla je Zaharova.

13:13

Tusk: Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna

Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane.

Tusk  je zatražio da upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će naredne dve godine rata biti odlučujuće.

Poljski premijer navodi da je Evropa ušla u "predratnu eru" i da ukoliko Rusija porazi Ukrajinu niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno, preneo je Bi-Bi-Si.

12:39

Garaščenko: Ukrajini su potrebni "patrioti"

12:37

Lavrov o Ukrajini sa ambasadorima globalne većine početkom aprila

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se sastati sa ambasadorima globalne većine početkom aprila kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je za ruski dnevnik Izvestija rekao da se već dva puta sastao u Moskvi sa ambasadorima globalne većine u Moskvi i naveo da je prethodni sastanak održan pre dva meseca.

Učesnici su analizirali predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za postizanje mira u Ukrajini, naveo je Lavrov i istakao da se pregovori ne mogu zasnivati na tom predlogu koji promovišu Evropa i SAD, već na, kako je naveo, ozbiljnoj analizi postojećih bezbednosnih problema, uviđanju realnosti na terenu i garancijama legitimnih bezbednosnih interesa Ruske Federacije.

11:51

Rumunija saopštila da je pronašla fragmente drona u blizini granice sa Ukrajinom

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su na rumunskoj teritoriji, na farmi kod Dunava, blizu granice sa Ukrajinom u pronađeni delovi za koje se pretpostavlja da su pripadali dronu.

Ceo tekst pročitajte ovde.

10:52

Moskva: PVO obara rakete i dronove iznad Belgoroda

Sistemi PVO su oborili 15 projektila ukrajinskog višecevnog raketnog sistema "vampir" iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad na Belgorod je prošao bez žrtava, a zabeležena je šteta na zgradama.Takođe, oborena je i ukrajinska bespilotna letelica, piše Izvestia.

10:52

Sirski nije zaboravio vojnike koji su pokrivali izvlačenje iz Avdejevke

Oružane snage Ukrajine i čitava država ulažu napore da oslobode iz zatočeništva ukrajinske vojnike koji su pokrivali povlačenje iz Avdejvke, izjavio glavnokomandujući Oružanih snaga Oleksandr Sirski za Ukrinform.

"Nažalost, tokom ovih borbi Rusi su zarobili 25 ukrajinskih vojnika. Ovo je rat... Ruski propagandisti pokušavaju da raznim video-snimcima zarobljenih ukrajinskih vojnika diskredituju Odbrambene snage Ukrajine, psihološkim pritiskom i širenjem panike među Ukrajincima“, kaže Sirski.

09:58

Novi snimci sa fronta

09:58

Ruski bombarderi spremni za napad

09:56

Klimenko: Rusija izvela udare na 10 regiona, 6 osoba zatražilo medicinsku pomoć

Rusija je noćas izvela vazdušne udare na 10 regiona Ukrajine, a šest osoba je zatražilo medicinsku pomoć, među njima i dete, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

On je na Telegramu napisao da su ruske snage raketama i bespilotnim letelicama napale energetsku infrastrukturu, civilne objekte i privatne kuće i anveo da je uništeno je oko 10 privatnih kuća, a oštećeno više desetina, prenosi Interfaks Ukrajina.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal naveo je da je u ruskim udarima oštećena energetska infrastruktura u Dnjepropetrovskoj, Vinickoj, Ivano-Frankovskoj, Lavovskoj, Čerkaškoj i Černovačkoj oblasti.

09:25

Kijev: Vojska uništila 26 ruskih raketa i 58 dronova

Ukrajinske snage uništile su tokom noći 58 jurišnih dronova koje je lansirala Rusija, kao i 26 krstarećih raketa, rekao je šef ukrajinskog vazduhoplovstva.

"Neprijatelj je u noći 29. marta 2024. godine izveo snažan raketno-vazdušni udar na sektor goriva i energetike Ukrajine, koristeći različite tipove raketa i jurišnih dronova", navodi ukrajinski komandant.

09:19

"Evropa prolazi kroz predratnu fazu"


Premijer Poljske Donald Tusk kaže da Evropa prolazi kroz predratnu fazu i to je svakim danom sve očiglednije.
 

08:47

Radnik povređen, oštećene elektrane u Ukrajini u ruskim napadima

Jedan radnik je povređen u noćašnjim ruskim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, a oštećene su termoelektrane i hidroelektrane u centralnom i zapadnom delu Ukrajine, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

U Dnjepropetrovskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, a u Harkovskoj oblasti struja se isključuje po naseljima na po sat vremena, saopštila je kompanija Ukrenergo.

Galuščenko je istakao da su ruske snage pogodile objekte u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Čerkaškoj oblasti, prenosi agencija Unian.

07:37

Oborene rakete

Ruska PVO oborila je 15 raketa "vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

07:37

Odjeknule eksplozije


Eksplozije odjekuju u više oblasti Ukrajine - Dnjepropetrovskoj, Hmeljnickoj, Ivano-Frankovskoj, javljaju ukrajinski mediji.
Ukrajinska kompanija "Ukrenergo" saopštila je da su oštećene hidroelektrane i drugi energetski objekti u centru i na zapadu Ukrajine.
 

07:36

Hiljade mrtvih

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: