Svet 6

28.03.2024.

17:05

Rusi, stići će vam "čestitka"

Ukrajinski vojni planeri veruju da je Kijev trenutno sposoban da napadne i uništi strateški ključan Krimski most koji povezuje poluostrvo Krim s kopnenom Rusijom.

Izvor: Blicm Kijev post

Rusi, stići će vam "čestitka"
Tanjug/AP Photo/Alex Babenko, File

Podeli:

Kako je rekao šef Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) Vasilij Maljuk, most za železnički transport, koji je teško oštećen u napadu 8. avgusta 2022, nikad nije u potpunosti popravljen, što sprečava kretanje vojnih teretnih vagona i čini tu vezu metom nižeg prioriteta.

"Kad oni (ruski radnici) poprave kapacitet za transport, onda ćemo im poslati, da tako kažemo, još jednu 'čestitku'", rekao je Maljuk u jednosatnom intervjuu za nacionalnog emitera ICTV, preneo je Blic pisanje Kijev posta.

Maljuk je podsetio da je u kampanji SBU napada na Rusku mornaricu kamikaza-brodovima s eksplozivima, pokrenutoj početkom 2023, pogođeno 11 ratnih brodova Crnomorske flote koji operišu u centralnom i zapadnom delu Crnog mora, a Moskva je bila primorana da prebaci preživela plovila iz velike pomorske baze Sevastopolj u baze na ruskoj obali.

"Udari SBU mogu da domaše i do novih baza i oni će se nastaviti", rekao je Maljuk.

Maljuk je u ponedeljak na svom  kanalu na "Telegramu" potvrdio umešanost ukrajinske bezbednosne službe u napade na rafinerije nafte u Rusiji, na Krimski most i brodove u Crnom moru, prenosi agencija RIA novosti.

Agencija navodi da je Maljuk potvrdio i umešanost svog odeljenja u ubistva vojnog komandanta Vladlena Tatarskog i bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, kao i u pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina.

On je u intervjuu 25. marta rekao da će Ukrajina sprovesti više operacija u Rusiji i promeniti taktiku kako bi ostala korak ispred Moskve.

Maljuk je rekao da "Rusija treba da očekuje više napada", ali da će se priroda udara promeniti jer se "Ukrajina nikad ne ponavlja". Dodao je da su od početka ruske invazije na Ukrajinu SBU i druge bezbednosne agencije bile odgovorne za uništavanje više od 800 ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

Maljuk je takođe rekao da Rusija više ne koristi Krimski most za snabdevanje oružjem za front, nakon što su ga Ukrajinci oštetili.

Neposredno nakon što je Maljuk najavio "više napada" u Rusiji, sud u Moskvi izdao je nalog za njegovo hapšenje u odsustvu, dok je ruska vojska – kako je saopštilo tamošnje Ministarstvo odbrane – u poslednja 24 sata izvela grupni udar na objekte SBU.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: