Svet 14

27.03.2024.

23:52

Rat dan – 763: Udari ne prestaju – uništeni su; Stiglo upozorenje

Rat u Ukrajini – 763. dan.

Izvor: B92.net

Rat dan – 763: Udari ne prestaju – uništeni su; Stiglo upozorenje
EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Podeli:

Tokom noći je 13 ruskih dronova gađalo nekoliko ukrajinskih regiona, napisao je na Telegramu komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

Evropska unija odlučila je da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi platila pravne sporove sa Rusima, objavilo je izdanje "Politiko", pozivajući se na dokumenta.

Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Završeno

22:54

Ruski vojnici postavljaju mine

21:44

Rusi "udaraju" na Ukrajince


Ruska vojska je zadala teške udarce ukrajinskim trupama duž cele linije razdvajanja, primetio je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom Jutjub kanalu.

"Nikada ranije nisam video tako intenzivan rad artiljerije. Rusija intenzivno izbodi napade na ukrajinske oružane snage duž celog fronta", rekao je analitičar.

Kako je Merkuris istakao, udari su već stvorili velike probleme ne samo ukrajinskim trupama, već energetskom sektoru Kijeva.

Dejstva Vazdušno-kosmičkih snaga i ruske artiljerije su sve je intenzivnija, što dovodi do kobnih posledica po oficire Oružanih snaga Ukrajine, koji gube život u bunkerima, na komandnim mestima i u drugim utvrđenim objektima.
 

20:01

Glavni zadaci: Jačanje PVO i isporuka F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci.

"Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom sveta, još uvek ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da obezbedimo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine“, naveo je Zelenski na Fejsbuku.

19:31

Belgorod gori

19:30

Napadnuto selo ukrajinsko Tarni

18:01

Jedna osoba poginula u napadu na Harkov

Jedna osoba je poginula, a 18 je povređeno u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov, saopštila pres služba harkovskog regionalnog tužilaštva.

"Za sada je poznato da je poginuo jedan muškarac. Povređeno je 18 osoba, među kojima četvoro dece od tri meseca do 13 godina", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Podseća se da su ruske oružane snage danas granatirale stambene zgrade u harkovskom okrugu Ševčenkov. Oštećen je veći broj višespratnica, medicinskih ustanova, automobila, škola, obdaništa i drugih objekata civilne infrastrukture. U Harkovu su odjeknule eksplozije oko 16 časova po lokalnom vremenu.

17:57

Kuleba: Obezbediti Ukrajini više PVO sistema Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je Rusija pojačala vazdušni teror protiv Ukrajine i lansirala 190 raketa različitih tipova, 140 dronova Šahed i 700 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine za samo nedelju dana od 18. do 24. marta.

On je ukazao na hitnu potrebu Ukrajine za više PVO sistema Patriot i sličnih na pozadini sve većeg intenziteta ruskih vazdušnih udara balističkim projektila, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Odlika aktuelnih ruskih napada je intenzivna upotreba balističkih projektila, koje mogu da dostignu ciljeve izuzetno velikom brzinom, ostavljajući malo vremena ljudima da nađu sklonište i izazivaju značajna razaranja“, naglasio je Kuleba na današnjem brifingu.

16:51

Letelica udarila u zgradu


U Belgorodu ukrajinska bespilotna letelica udarila je u upravnu zgradu, jedna osoba je povređena, rekao je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Sve hitne službe su na licu mesta.
 

15:51

Rusi pogodili višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih

Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

"Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca", napisao je gradonačelnik na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

14:42

Grant Šaps pozvao EU da ne uvodi ograničenja u trgovini s Ukrajinom

Britanski ministar odbrane Grant Šaps pozvao je zemlje Evropske unije da ne uvode ograničenja u trgovinskoj razmeni sa Ukrajinom tokom rata.

"Velika Britanija je učinila pravu stvar što je produžila bescarinski uvoz iz Ukrajine za većinu robe za još 5 godina. Pozivamo Evropu da sledi ovaj primer kako bi zaštitila slobodu i demokratiju od invazije diktatora (Vladimira) Putina na suverenu Ukrajinu", naveo je Šaps na platformi Iks.

Glasanje ambasadora EU zakazano za ponedeljak o pravilima za uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda odloženo je za danas.

14:42

Ukrajina upozorava...

Rusija koristi cilindrične fragmentacione kasetne vazdušne bombe SHOAB-0,5 u pograničnim regionima Ukrajine objavila je Državna služba za vanredne situacije na Fejsbuku.

"Neprijatelj njima daljinski minira našu zemlju. Izgledaju kao male srebrne lopte. Njihov izgled može privući pažnju dece. Zato upozorite svoje najmilije na opasnost", upozorila je Služba za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Ruska Federacija koristi takve kasetne bombe u pograničnim regionima Ukrajine.

13:27

Ukrajinske vlasti uhapsile dvojicu osumnjičenih ruskih agenata

Ukrajinske bezbednosne službe uhapsile su dve osobe pod sumnjom da su ruski agenti koji su moskovskim snagama navodno preneli lokacije osetljivih vojnih ciljeva.

"Kao rezultat specijalne operacije, dva agenta FSB (Ruske službe bezbednosti) su uhapšena u Kijevu i Odesi", saopštila je danas Ukrajinska bezbednosna služba.

"Zločinci su pokušali da identifikuju lokacije ukrajinskih trupa, a zatim da pošalju okupatorima relevantne koordinate za vazdušne napada", dodaje se u saopštenju.

Jedan od osumnjičenih je fotografisao termoelektranu, očigledno da bi pomogao Rusiji da izvede napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi isti izvor.

Optuženima, ukoliko budu osuđeni, preti kazna doživotnog zatvora.

Od početka ruske invazije, Ukrajina je pokrenula više od 6.600 krivičnih predmeta protiv pojedinaca zbog saradnje sa neprijateljem ili zbog drugih zločina u vezi sa konfliktom. ;

13:04

EU odlučila da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine

Evropska unija odlučila je da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi platila pravne sporove sa Rusima, objavilo je izdanje "Politiko", pozivajući se na dokumenta.

12:04

Ukrajinci predstavili svoje antitenkovsko oružje

12:03

Još udara na Ruse

12:01

Slovenija će podržati češki predlog za nabavku oružja za Ukrajinu

12:00

Ukrajinski dron pogađa rusku metu

11:59

Poznati američki politički stričnjak: Rusi dobijaju rat

11:57

Rusi udaraju svom snagom

11:56

Lukašenko demantovao Putina

11:55

Ukrajinski ministar spoljnih poslova ide u Indiju

11:37

Mediji: Šamar Makronu; Nećete moći...
Tanjug/AP Photo/Omar Havana
 
Za dve godine od početka sukoba u Ukrajini, francuski predsednik Emanuel Makron promenio je svoju retoriku prema Rusiji u primetno ratoborniju, piše El Pais. Ali, stručnjaci za odbranu upozoravaju da bi francuska vojska, ako bi sutra ušla u sukob poput ukrajinske, mogla da zadrži samo 80 km fronta, dok se u Ukrajini proteže na skoro hiljadu kilometara.

09:46

U ruskim napadima u Ukrajini ranjene četiri osobe

Najmanje četiri osobe ranjene su u ruskim napadima u oblasti Harkov u Ukrajini, saopštile su jutros regionalne vlasti.

Tokom noći je 13 ruskih dronova gađalo nekoliko ukrajinskih regiona, napisao je na Telegramu komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

09:34

Harkov posle napada dronovima

08:20

Amerika besna na Makrona

Izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju vojnika u Ukrajinu razbesnela je američke zvaničnike, koji su nezadovoljni zbog provociranja potencijalnog sukoba sa Moskvom, piše "Blumberg".

08:20

Zelenski, shvatiće to kao izdaju...

Zvaničnik DNR Vladimir Rogov objavio je da je novi šef SBU Aleksandar Litvinjenko završio u Moskvi Institut za kriptografiju, komunikacije i informatiku pri Akademiji FSB.


"U biografiji Litvinjenka postoji jedan zanimljiv detalj koji će u Ukrajini biti doživljen kao izdaja", naveo je on u izjavi za Sputnjik.

08:18

Ukrajinske PVO snage uništile 10 Šaheda iznad Harkovske oblasti i Kijeva

08:16

Rotacija sprečena

Ruske desantne jedinice sprečile su rotaciju ukrajinskih snaga kod Soledara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

08:14

Šok: Ubeđivali decu da dignu školu u vazduh?!

Nepoznate osobe nudile su tinejdžerima u DNR preko Telegrama da za milion i po rubalja dignu u vazduh školu u Novoazovsku, rekao je za Sputnjik jedan od učenika, a potvrdili su i pedagozi i aktivisti "Narodnog odreda" koji su se tim povodom i obratili policiji.

07:29

Hiljade mrtvih

07:28

Ukrajinci uništavaju

Graničari su uništili 11 ruskih FPV dronova i onesposobili jedan dron u sektoru Zaporožja, saopštila je Državna granična služba Ukrajine na Fejsbuku.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: