Svet 34

25.03.2024.

23:47

Rat – dan 761: Masovni raketni napadi; Broj žrtava raste, sve je uništeno

Rat – dan 761.

Izvor: B92

Rat – dan 761: Masovni raketni napadi; Broj žrtava raste, sve je uništeno
Shutterstock/zef art

Podeli:

Rusija je dronovima i projektilima iz pravca Crnog mora dejstvovala tokom noći na ukrajinsku luku Odesu, javljaju ukrajinski mediji.

U ruskom raketnom napadu na Kijev poginulo je deset osoba izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Uočena je ruska avijacija iznda Crnog mora, preneli su ukrajinski mediji.

Ruska armija izvela je danas po prvi put masovne raketne napade i napala centar odlučivanja i to u širem centru Kijeva.  

Završeno

20:34

Geraščenko: Šteta na elektro-energetskoj infrastrukturi dostići će "milijarde"

Ukrajinski resorni ministar rekao je da će troškovi sanacije štete izazvane ruskim udarima na tamošnju energetsku infrastrukturu prošle nedelje verovatno dostići "milijarde“, prenosi Gardijan.

Što se tiče troškova popravke, prave cifre će biti nakon procene štete, ali mislim da se sigurno radi o milijardama“, rekao je German Geraščenko novinarima.

Više od milion Ukrajinaca ostalo je bez struje u petak nakon što je Rusija do sada izvela jedan od svojih najvećih udara na energetsku infrastrukturu zemlje.

19:49

"U komade"

19:15

Raketni napad u Odesi

Oružane snage Rusije izvele su novi raketni udar na Ukrajinu, a prema preliminarnim podacima napadnuti su Odesa, Kremenčug i Poltava. Ovo izveštavaju ukrajinski resursi.

17:11

Uništene ukrajinske rakete

Ruski sistemi PVO uništili su dve ukrajinske rakete sistema S-200 iznad Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

16:08

Pogođen automobil u Belgorodu

16:07

Ukrajinci kasetnom municijom uništila rusko minobacačko gnezdo u Avdijevci

15:28

U Harkovu će se zbog ruskih napada ranije završiti grejna sezona

U Harkovu će se grejna sezona završiti ranije zbog ruskih raketnih udara 22. marta, u kojima su uništeni glavni gradski energetski objekti, izjavio je gradonačelnik grada Igor Terehov.

14:37

Uočeni ruski avioni iznad Crnog mora

Uočena neprijateljska avijacija iznda Crnog mora, preneli su ukrajinski mediji na Telegramu. 

14:31

Raste broj žrtava

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo se oglasio na Telegramu i objavio da je u jutrošnjem napadu do sada nastradalo deset osoba. kako je dodao, dve osoebe su hospitalizovane. 

Nastavlja se raščišćavanje ruševina. 

14:12

U Harkovu više nema grejanja

U Harkovu će se grejna sezona završiti ranije zbog ruskih raketnih udara 22. marta, u kojima su uništeni glavni gradski energetski objekti, izjavio je gradonačelnik grada Igor Terehov.

"Prošlog petka neprijatelj je zapravo uništio glavne energetske objekte koji su snabdevali naš grad. Svih ovih dana komunalci zajedno sa radnicima iz oblasti energetike nastavljaju da otklanjaju posledice tog napada kako bi se obnovilo pružanje komunalnih usluga u stambenim zgradama. Iako su u tome delimično uspeli, nestašica struje se i dalje oseća. Zbog toga se prevremeni prekid grejne sezone vidi kao gotovo jedina moguća mera za smanjenje opterećenja elektroenergetskog sistema", rekao je gradonačelnik u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

"Od sutra će biti isključeno snabdevanje toplotom. Temperatura vazduha napolju je povoljna", rekao je Terehov.
 

14:11

Stano: Nema dokaza da je Ukrajina umešana

Portparol EU Peter Stano izjavioda ne postoje dokazi da je Ukrajina umešana u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi. Stano je na konferenciji za štampu u Briselu kazao da su zabrinjavajući pokušaji Kremlja da sa Kijevom poveže napad u "Krokus siti holu", u kome je u petak ubijeno 137 osoba.

"Nema indikacija, nema nikakvih dokaza da je Ukrajina na bilo koji način bila povezana sa ovim napadom. Pozivamo ruske vlasti da ne koriste teroristički napad, koji smo najpre osudili, kao motivaciju da pojačaju agresiju na Ukrajinu niti da pojačaju unutrašnje poluge represije", izjavio je portparol EU.

14:10

Poljaci prave bazu na granici sa Ukrajinom

U gradu Svidnjik u Lublinskom vojvodstvu, u blizini granice sa Ukrajinom, biće stvorena nova vazduhoplovna baza u kojoj će biti stacionirani vojni helikopteri, najavio je danas poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš. On je rekao da će na ovom mestu biti stacionirani helikopteri Kopnene vojske koje će Poljska modernizovati i nabaviti, kao i da će se obučavati piloti.

Kosinjak-Kamiš je naglasio da će stvaranje ove vazdušne baze značajno ojačati istočni bok NATO-a.

13:28

U udaru oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti

Usled ruskih raketnih udara na Kijev, uništen je deo zgrade Akademije dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna, saopštilo je Ministarstvo kulture i informacione politike, prenosi Ukrinform.

"Tokom jutrošnjeg granatiranja Kijeva, usled pada fragmenata rakete koju je lansirala Ruska Federacija, uništen je centralni deo zgrade u Kijevskoj državnoj akademiji dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna Mihail Bojčuk. Konkretno, potpuno su uništeni sportska hala, kongresna sala i izložbeni centar. Takođe, prostori odeljenja i auditorijum ustanove pretrpeli su značajna oštećenja", navodi se u saopštenju.

13:02

Kremlj: Bez komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio danas da ne može da komentariše istragu oružanog napada u moskovskom "Krokus siti holu" niti tretman uhapšenih napadača te da će predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarati sa šefovima sektora bezbednosti.

"Sastanku će prisustvovati šefovi bezbednosnog i socijalnog sektora, kao i zvaničnici Moskve i Moskovske oblasti", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Peskov je dodao da ruske specijalne službe samostalno istražuju teroristički napad na Krokus siti hol, bez pomoći Zapada. "Naše službe rade nezavisno, ovde sada nema govora o pomoći", kazao je on.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev napisao je na Telegram nalogu da sve krivce treba "pobiti".

"Svi me pitaju. Šta da se radi? Uhvaćeni su. Bravo za sve koji su ih uhvatili. Treba li ih ubiti? Treba. I biće. Ali mnogo je važnije pobiti sve upletene. Sve. One koji su platili, pomogli... Sve ih pobijte", napisao je on.

12:28

Kuleba: Ukrajini hitno treba više opreme za PVO, posebno Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, posle ruskog raketnog napada na Kijev jutros, pozvao je da se Ukrajini obezbedi dodatna oprema za PVO.

"Deca u Kijevu trče u zaklon u 10.30 kada protivvazdušna odbrana obara smrtonosne ruske balističke rakete iznad prestonice. Nema zločina koje ruski ološ ne bi počinio, uključujući pokušaj da se balističkom raketom pogodi srce višemilionskog grada", naveo je Kuleba na platformi X.

Kuleba je istakao da je današnje granatiranje podsetnik da je Ukrajini hitno potrebna pojačana protivvazdušna odbrana, posebno sistemi i rakete "Patriot", sposobne da odbiju svaki ruski napad.

12:22

Objavljen snimak trenutka napada na rusku energetsku kompaniju

12:20

Pogođena zgrada Civilne odbrane

12:20

Neki zapadni mediji povezuju Ukrajinu i ID

12:12

Zelenski objavio fotografije iz Kijeva

11:04

Nastradalo dete

Kijevski vojni štab saopštio je da je među poginulima u novom napadu i jedno dete. 

10:58

Zgrada sravnjena sa zemljom

10:57

Ruševine

10:56

Deca trče u sklonište dok se čuju eksplozije

10:42

Kličko: Poginulo pet osoba

U ruskom raketnom napadu na Kijev poginulo je pet osoba izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je naveo da je u Pečerskom okrugu od fragmenata rakete uništena  nestambena trospratna zgrada i da su hitne službe na licu mesta, prenosi Interfaks Ukranjina. 

Gradska uprava je saopštila da su oštećeni objekti u Pečerskom okrugu.

"Prema preliminarnim informacijama, u raketnom napadu na Kijev, ima oštećenih objekata u Pečerskom okrugu. Oštećen je stambeni objekat. Operativne službe su na licu mesta", navedeno je u saopštenju, prenosi Ukrinform.

10:01

Dim se diže iznad Kijeva

10:00

Uništena stambena zgrada

09:58

Više eksplozija u Kijevu

09:58

Uzbuna, sirene, udar

09:51

Eksplozija kod aerodroma u Kijevu?

Snažna eksplozija dogodila se u blizini kijevskog međunarodnog aerodroma Žuljani, prenosi TASS pozivajući se na očevice.

09:46

Mediji: Ruska vojska udarila na Kijev hipersoničnim projektilima sa Krima

09:45

Eksplozije u Kijevu

Prema pisanju ukrajinskih medija na Telegramu, u Kijevu su, ubrzo nakon što je proglašena opasnost, odjeknule eksplozije. 

08:09

Zelenski: Dan Službe bezbednosti Ukrajine

07:40

Dronovi u akciji u Odesi

07:28

Ruski napad na Odesu preko Crnog mora

Rusija je dronovima i projektilima iz pravca Crnog mora dejstvovala tokom noći na ukrajinsku luku Odesu, javljaju ukrajinski mediji.

Veći deo grada ostao je bez napajanja struje, a za otklanjanje štete na elektroenergetskoj mreži biće potrebno nekoliko dana.

07:26

Sprema se manevar velikih razmera 2025. godine

Ruske trupe pokušavaju da zauzmu Časiv Jar u Donjeckoj oblasti, - ISV

"Ruska komanda možda namerava da ponovi pokušaj manevara velikih razmera 2025. godine ili kasnije, a napredovanje zapadno od Časog Jarua stvoriće dodatne uslove za ovu moguću ofanzivnu operaciju većeg obima", smatraju stručnjaci.

07:25

Novi napad dronovima

U Rostovskoj oblasti bespilotne letelice napale elektranu Novočerkask, onesposobljena su dva agregata.

Kao rezultat, došlo je do automatskog isključenja dva visokonaponska voda i gašenja dva energetska bloka.

07:22

Ukrajina objavila najnoviju procenu ruskih gubitaka

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: