Svet 23

24.03.2024.

23:30

Proglašena opasnost, Odesa u "crvenom"; Rusija napravila haos VIDEO

Rat u Ukrajini – 760. dan. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage rano jutros gađale Kijev i okolinu Lavova.

Izvor: B92.net

Proglašena opasnost, Odesa u "crvenom"; Rusija napravila haos VIDEO
Tanjug/AP Photo/Yakiv Liashenko

Podeli:

Kijev je saopštio da je u Melitopolju, koji kontrolišu ruske trupe, eliminisana grupa ruskih vojnika.

Sa druge strane Moskva tvrdi da odbija ukrajinske rakete i dronove iznad pograničnog grada Belgoroda.

Završeno

23:29

Napad na Odesu

Napad Šahedima u Odesi, delimično je nestalo struje i vode.

22:37

Odesa u "crvenom"

22:37

Harkov

22:35

Proglašena opasnost u Odesi

U Odesi proglašena opasnost od projektila, preneli su večeras ukrajinski mediji na Telegramu.

20:41

Gradonačelnik Harkova: U ruskim napadima uništena termoelektrana i sve podstanice

U ruskom raketnom i napadu dronovima uništena je termoelektrana i sve električne podstanice u Harkovu, izjavio je danas gradonačelnik Harkova Ihor Terehov za nacionalnu televiziju.

Terehov je rekao da se Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, suočio sa izazovnom energetskom situacijom, preneo je Kijev independent.

Rusija je nedavno još jednom intenzivirala svoje napade na ključnu infrastrukturu Ukrajine, lansirajući preko 150 raketa i dronova na ukrajinske gradove i ključnu infrastrukturu 22. marta u jednom od najvećih napada na električnu mrežu u zemlji.

20:13

Objavljeni novi snimci sa fronta: Ukrajinski tenkovi u akciji

20:12

Varšava traži objašnjenje od Moskve nakon što je ruski projektil ušao u Poljsku

Poljska će zahtevati od Moskve objašnjenje, nakon što je ruski projektil ušao u poljski vazdušni prostor tokom jutrašnjeg raketnog napada na Ukrajinu, saopštilo je danas poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Poljska je podigla borbene avione da zaštiti svoj prostor, nakon što su ruske snage pokrenule veliki napad na Ukrajinu, preneo je Kijev independent.

Ruska krstareća raketa bila je u poljskom vazdušnom prostoru 39 sekundi, naveo je Jaček Sivira, šef poljskog Nacionalnog bezbednosnog biroa na platformi X (Tviter) i dodao da su NATO saveznici obavešteni o još jednom kršenju NATO granica od ruskog projektila.

19:00

Ukrajinska samohodna artiljerija na delu

17:59

Oborene 22 rakete višecevnog sistema "Vampir"

Ruski PVO sistemi oborili su 22 rakete višecevnog sistema RM-70 "Vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

16:46

Uništena termoelektrana u Harkovu

Sve trafostanice u Harkovu, kao i termoelektrana, uništene su, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Nema odgovora na pitanje koliko će trajati remont. Ekipe rade, ali je velika šteta, sve trafostanice su uništene, termoelektrana je uništena", rekao je on.

Ranije je bilo saopšteno da manje od pola građana ima struju.

16:45

Eksplozija u Odesi

Eksplozija je odjeknula u Odesi, prenose ukrajinski mediji.

15:42

Tajani: Rusija ne sme da koristi teroristički napad u Moskvi za eskalaciju rata

Zamenik italijanskog premijera i ministar inostranih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Rusija ne sme da koristi teroristički napad u Moskvi da bi opravdala eskalaciju rata protiv Ukrajine.

"Uvek treba biti miran i razborit, čak i posle strašnog terorističkog napada u Moskvi i raditi na izbegavanju eskalacije sukoba", rekao je Tajani, odgovarajući na pitanje novinara na događaju u gradu Potenca povodom žalbe Poljske da je ruska krstareća raketa ispaljena na gradove na zapadu Ukrajine povredila poljski vazdušni prostor.

Tajani je istakao da međunarodna zajednica mora da pozove Rusiju da ne iskoristi napad za pojačane napade na Ukrajinu, prenela je ANSA.

13:24

Izvedeni visoko precizni napadi

Oružane snage Rusije izvele su visoko precizne napade raketama i dronovima na ukrajinske elektroenergetske objekte, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

13:09

Poljska traži objašnjenje

12:42

Izvedeni napadi na ukrajinske elektroenergetske objekte

Oružane snage Rusije izvele su visoko precizne napade raketama i dronovima na ukrajinske elektroenergetske objekte, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Vazdušno-kosmičke snage izvele su noćas grupni udar iz vazduha visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na elektroenergetske objekte, pogone za proizvodnju gasa i mesta gde se sklapaju i testiraju pomorski dronovi, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da je kao rezultat napada "dezorganizovan rad industrijskih preduzeća koja proizvode i popravljaju oružje, vojnu opremu i municiju, kao i da je uništena vojna oprema i oružje strane proizvodnje koje su u Ukrajinu isporučile zemlje NATO-a".

11:30

Ukrajina povećava uvoz struje zbog ruskog napada na energetski sitem

Ukrajina je naglo povećala uvoz električne energije i zaustavila izvoz u nedelju nakon serije raketnih i dronova napada na energetski sistem zemlje, saopštilo je Ministarstvo energetike.

"Za danas se predviđa uvoz električne energije od 14.900 megavat-časova. Izvoz se ne očekuje", navodi se u saopštenju Ministarstva.

11:29

Novi napad "kinžalima" na Lavovsku oblast

"Neprijatelj je MiG-31K pogodio Lavovsku oblast hipersoničnim raketama "kinžal". Objekat kritične infrastrukture koji su napadači ciljali noću, pogođen je dva puta. Vatrogasci koji su gasili požar su uspeli da se prebace na bezbedno mesto", rekao je načelnik Lavovske regionalne vojne administracije Maksima Kozicki.

11:29

Oštećen dalekovod i toplotna mreža u Krivom Rogu

Ruševine koje su padale u Krivom Rogu oštetile su toplotne mreže i dalekovod, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Naveo je i da je zbog nestanka struje ugašeno nekoliko kotlarnica u gradu.

10:28

Brutalni napadi

10:05

Pogođeni brodovi

Ukrajinske snage uspešno su pogodile dva desantna broda Jamal i Azov, centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, saopštila je Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine, a prenose ukrajinski mediji.

09:44

Hiljade mrtvih

08:27

Ministarstvo odbrane: Ruska raketa uletela u Poljsku

Tokom masovnog granatiranja Ukrajine, jedna od krstarećih raketa narušila je vazdušni prostor Poljske, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države. 

"Došlo je do narušavanja poljskog vazdušnog prostora jednom od krstarećih raketa koje je noćas lansirala avijacija dugog dometa Ruske Federacije. Meta napada bili su gradovi Zapadne Ukrajine", objavilo je poljsko Ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Iks (Tviter)

Navedeno je da je raketa je ušla u poljski prostor u blizini grada Osjerdov, Lublinsko vojvodstvo, i tamo se zadržala 39 sekundi. Tokom celog leta pratili su ga vojni radari.

08:27

Požar na energetskom objektu u oblasti Lavova

Na objektu energetske infrastrukture u oblasti Lavov izbio je požar nakon ruskog napada "šahedima", saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Maksim Kozickij na Telegramu.

08:26

Poljska aktivirala avione zbog napada na zapad Ukrajine

Generalštab poljske vojske saopštio je putem društvene mreže Iks da su poljski i avion saveznika aktivirani rano jutros zbog, kako navode, ruskog napada na zapad Ukrajine i u blizini granice sa Poljskom, preneo je Rojte

08:25

Ukrajina: Ruske snage gađale Kijev i Lavov

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage pokrenule vazdušne napade na Kijev i okolinu Lavova, preneo je Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je na Telegramu naveo da je u ukrajinskoj prestonici zabeleženo nekoliko eksplozija pošto su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani kako bi odbili napad.

Šef ukrajinske vojne administracije Sergij Popko je na Telegramu objavio da je ukrajinska PVO uništila desetine, kako je istakao, ruskih raketa nad Kijevom i u okolini grada.

Dodao je da prema preliminiranim informacijama nema žrtava ni veće materijalne štete.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji naveo je na Telegramu da na sam grad nije bilo napada, ali da je oko 20 raketa palo u širem području grada ciljajući "kritičnu infrastrukturu".

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: