Svet 1

19.03.2024.

9:15

Užas i postapokaliptične scene na ulicama prestonice; “Nas samo Bog može spasiti….”

Stanovnici glavnog grada Haitija i dalje se oporavljaju od šoka kada sun a ulicama osvanula tela više desetina izrešetanih ljudi.

Izvor: B92.net, BBC

Užas i postapokaliptične scene na ulicama prestonice; “Nas samo Bog može spasiti….”
Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Podeli:

Pored ranih jutarnjih ubistava, napadnut je i dom sudije – što je protumačeno kao jasna poruka elitama u zemlji koja se bore za vlast.

Kako navodi BBC, stanovnici Port o Prensa su rekli da je to bio jedan od najnasilnijih dana od kada bande divljaju tim gradom.

Izvršna direktorka Unicefa, Ketrin Rasel, nazvala je situaciju na Haitiju "užasnom" i uporedila bezakonje sa postapokaliptičnim filmom “Pobesneli Maks”.

Sigurno je da je poslednje nasilje u Port-o-Prensu podsetnik, ako je bilo potrebno, da je Haiti i dalje bliži anarhiji nego stabilnosti, ocenjuje BBC.

U toj nevolji, UN su takođe procenile, da je zbog zatvaranja toliko bolnica u prestonici, oko 3.000 trudnica u opasnosti da se porodi bez porodiljske nege.

Svako od lokalnog stanovništva želi da pobegne iz haosa u zemlji, ali malo ko ima nova za tako nešto, navodi dalje britanski javni servis.

Banda kontroliše i puteve koji ulaze i izlaze iz Port-o-Prensa, otežavajući tako pronalaženje dovoljno goriva, hrane i lekova.

Širom zemlje, humanitarna kriza dostićže kritičnu tačku, a odgovor na vapaj Haićana do sada je bio bolno spor, ističe BBC, navodeći da je sada hranu, vodu i sigurno sklonište za milione ugroženih ljudi sve teže pronaći.

Prema podacima UN, već je sada oko 360.000 interno raseljenih lica – onih koji su bežali iz jednog dela Port-o-Prensa u drugi deo grada.

“Ne znam šta da radim, gledam kako se zemlja ruši. Nama sada samo Bog može pomoći, jer ja ne vidim nikakvu drugu mogćnost za to”, rekla je za BBC jedna 39-godišnjakinja koja se bori da obezbedi hranu i vodu za svoiju decu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: