Svet 39

16.03.2024.

23:52

Rat – dan 752: Žestoke borbe na granici; Rusi rasporedili tenkove FOTO/VIDEO

Rat u Ukrajini – 752. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 752: Žestoke borbe na granici; Rusi rasporedili tenkove FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Rusija dobiti "pravičan odgovor" kijevskih snaga za dvostruki udar balističkih projektila u crnomorskom lučkom gradu Odesi, u kojem je poginulo najmanje 20 osoba.

"Naše odbrambene snage će svakako učiniti sve da osiguraju da ruske ubice osete naš pravičan odgovor", saopštio je Zelenski u večerašnjem obraćanju na platformi Telegram. 

Završeno

23:05

Situacija na frontu

22:31

VSU napada granicu tokom izbora

VSU nastavlja sa napadima na granicu tokom ruskih predsedničkih izbora. Vrši artiljerijsku pripremu, a zatim napada rusku odbranu, kako u manjim grupama, tako i u jedinicama sa oklopnim vozilima. FPV bespilotne letelice se aktivno koriste, teroristi pokušavaju da njima udare ruska vozila i nadzorne kamere.

VSU i dalje koncentriše svoje glavne napore u Belgorodskoj oblasti. Postoje direktni napadi na Spodarjušino i Korzinku, kao i pokušaji u manjim grupama da prođu kroz šumske pojaseve u okrugu Gravoronski.

21:03

Ruski dron pogodio ukrajinske vojnike

20:16

Čistka je u toku

Jurij Ignat je otpušten sa mesta savetnika komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, saopštio je komandant Oružanih snaga Nikolaj Oleščuk.

-Danas ću se zahvaliti pukovniku Juriju Ignatu. <...> On će ostati deo Vazduhoplovstva i raditi u drugom pravcu, napisao je on na Telegram kanalu.

20:13

Borbe se vode ceo dan

VSU radi sa tenkovima i vrši korekciju sa dronovima. Borbe su se aktivirale sa strane Dronovke i na isti način ispituju položaje.

Borbe se vode ceo dan u Kozinki i Spodarjušinu.

19:12

Mapa fronta u Ukrajini

18:23

Blinken i Kuleba o situaciji u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o najnovijim dešavanjima na bojnom polju i paketu dodatne bezbednosne pomoći u vrednosti od 300 miliona dolara, koji su Sjedinjene Države najavile 12. marta.

Blinken je istakao potrebu da Predstavnički dom američkog Kongresa što pre usvoji zakon o pomoći Ukrajini koji je od ključnog značaja za unapređenje interesa američke nacionalne bezbednosti, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kako se dodaje, Blinken je zahvalio ministru spoljnih poslova Kulebi na posvećenosti ukrajinske vlade u preduzmanju antikorupcijske reforme neophodne za unapređenje evroatlantskih integracija.

18:21

Pogođena rafinerija u Samari

18:13

Rusi učvrstili položaje – napreduju

Ruska vojska se učvrstila u centru Rabotina na zaporoškom delu fronta, izjavio je lider građanskog pokreta "Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je rekao, ruska vojska je ostvarila taktički uspeh u Rabotinu, kompletno kontrolišu južnu centralnu teritoriju tog mesta.

14:26

U Belgorodu zatvaraju škole i tržne centre zbog ukrajinskih napada

Guverner ruske Belgorodske oblasti koja je na meti upornih napada iz susedne Ukrajine, objavio je danas da će narednih dana biti zatvoreni tržni centri i škole u glavnom gradu te oblasti, Belgorodu. 

"S obzirom na aktuelnu situaciju odlučili smo da će tržni centri u Belgorodu biti zatvoreni u nedelju i ponedeljak", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

Guverner je dodao da će škole takođe ostati zatvorene u ponedeljak i utorak u tom gradu i u osam okruga regiona. 

Ukrajinski napadi na rusku pograničnu teritoriju usledili su dan posle ruskog napada na ukrajinsku luku Odesu gde je poginulo 20 ljudi.

12:47

Rusi objavili: Uništeno je

Ruske snage uništile su tokom proteklog dana ukrajinsku radionicu za sklapanje dronova i lokacije predviđene za razmeštanje ukrajinskih formacija u blizini Odese, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Operativno-taktičke bespilotne letelice, raketne trupe i artiljerija ruskih snaga uništili su radionicu za sklapanje bespilotnih letelica u blizini naselja Konotop u Sumskoj oblasti, lokacije za privremeno razmeštanje neonacista ukrajinskih formacija Ljuta i Cunami u blizini Odese, četiri kontrolna punkta bespilotnih letelica ukrajinske vojske, ali su uspešno dejstvovale i po ljudstvu i vojnoj opremi neprijatelja u 149 oblasti", navodi se u saopštenju ruskom MO, prenosi TASS.

Ranije danas ukrajinska vojska je bespilotnim letelicama napala dve rafinerije nafte u ruskoj Samarskoj oblasti, a u pogonu u Sizranju je izbio požar, saopštio je načelnik tog regiona Dmitrij Azarov.

Prema njegovim rečima zaustavljen je pokušaj napada na rafineriju nafte u Novokujbiševsku i ni u jednom napadu nije bilo povređenih, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

12:33

Još jedan napad na Belgorod

12:29

Ruski gubici

12:29

Nova meta ruskog Lanceta

10:58

Gori u Rusiji

09:10

Evakuacija stanovnika iz Sumske oblasti

U Sumskoj oblasti u Ukrajini počela je evakuacija stanovnika pograničnih oblasti izvestila je pres služba regionalne administracije.

"Ljudi se evakuišu iz pograničnih delova u Sumskoj oblasti“, navodi se u poruci na Telegramu.

08:59

Raketni napad na Belgorod, ima mrtvih

Dve osobe su poginule, a tri su povređene u posledicama granatiranja ruske Belgorodske oblasti od strane ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

On je u objavi na Telegramu precizirao da su poginule su dve osobe: muškarac i žena, a da se lekari bore za život njenog sina.

Gladkov je rekao da su još dva muškarca zadobila povrede glave,a da se njihovo stanje ocenjuje kao zadovoljavajuće, i da su svi povređeni hospitalizovani. Ruska protivvazdušna odbrana presrela tri bespilotne letelice, raketu i taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti Rusije i pet dronova iznad Kurske oblasti, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske bespilotne letelice su jutros napale i dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti Rusije, a u pogonu u Sizranju je izbio požar, saopštio je šef regiona Dmitrij Azarov.

On je naveo da je zaustavljen pokušaj napada na rafineriju nafte u Novokujbiševsku, prenosi agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, ni u jednom napadu nema povređenih. Azarov je dodao da se u ovim pogonima preduzimaju mere za hitno otklanjanje posledica napada.

08:24

Šojgu održao hitan sastanak

Ministar odbrane Sergej Šojgu održao je sastanak u štabu Združene grupe snaga, saopštio je vojni resor.

"Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu čuo je izveštaje komandanata o trenutnoj situaciji na operativnim pravcima u zoni specijalne vojne operacije, prirodi neprijateljskih dejstava i izvođenju zadatke trupa na glavnim pravcima", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šojgu je posebnu pažnju posvetio izveštajima o efikasnosti izviđačkih i udarnih kontura, kao i protivbaterijskom ratu.

Konkretno, načelnik štaba Združene grupe snaga, general-pukovnik Aleksej Kim, izvestio je da neprijatelj trpi značajne gubitke i u opremi i u ljudstvu od ruskog visokopreciznog naoružanja i dronova.

Ministarstvo je takođe navelo da su samo u protekloj nedelji izviđački i udarni sistemi uništili tri američka PVO sistema Patriot

08:23

Jak udar

Ukrajinske bespilotne letelice su jutros napale dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti Rusije, a u pogonu u Sizranju je izbio požar, saopštio je šef regiona Dmitrij Azarov. On je naveo da je zaustavljen pokušaj napada na rafineriju nafte u Novokujbiševsku, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ni u jednom napadu nema povređenih. Azarov je dodao da se u ovim pogonima preduzimaju mere za hitno otklanjanje posledica napada. Ruska protivvazdušna odbrana presrela je i tri bespilotne letelice, raketu i taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti Rusije i pet dronova iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

08:22

Ubijeno 300 Ukrajinaca

Oko 300 militanata ukrajinske formacije "Kraken“ uništeno je jednim preciznim udarom zapreminske detonirajuće avio-bombe (ODAB) teške 1,5 tone, rekao je na sastanku načelnik Generalštaba Združene grupe snaga general-pukovnik Aleksej Kim.

Kako je navedeno u resoru, ministar odbrane general vojske Sergej Šojgu održao je sastanak u štabu Zajedničke grupe snaga. Načelnik vojnog resora je upoznat i sa podacima o objektivnom praćenju uništavanja vojne tehnike i ljudstva neprijatelja.

"Usled preciznog udara avijacione municije na lokaciju nacionalističke formacije "Kraken“ ubijeno je do 300 militanata",  navelo je ministarstvo.

Kako je Kim pojasnio, militanti Kraken su eliminisani pogotkom bombe sa detonacijom zapremine teške 1,5 tone

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Podeli: