Svet 11

14.03.2024.

15:19

Sat otkucava: Gotovi su?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovo je danas pozvao da se Ukrajina što pre snabde oružjem i municijom.

Izvor: Index.hr

Sat otkucava: Gotovi su?
Profimedia

Podeli:

On navodi da svaki dan odlaganja ima realne posledice na ratištu.

"Svi saveznici treba da zagrebu duboko i brzo daju rezultate. Svaki dan odlaganja ima stvarne posledice na bojnom polju u Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

"Ovo je kritičan trenutak i bila bi teška, istorijska greška dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pobedi. Ne možemo dozvoliti da autoritarni lideri prođu kroz upotrebu sile, to bi bilo opasno za sve nas",  dodao je dok je predstavljao godišnji izveštaj za 2023.

"Potrebna je politička volja"

Ističući da članice NATO zajedno imaju kapacitet da snabdeju Ukrajinu neophodnim naoružanjem i municijom, Stoltenberg kaže da je sada potrebno pokazati političku volju za to.

NATO je prošle godine pružio 99 odsto ukupne vojne pomoći Ukrajini i nastavlja da pruža pomoć bez presedana, uključujući artiljeriju, municiju, tenkove i oklopna vozila, patrolne čamce, protivvazdušnu odbranu, helikoptere, dronove i, prvi put, radare. Isporučeni su i raketni sistemi velikog dometa, a saveznici su pristali da pošalju avione F16.

"Ukrajini treba više pomoći i sada“

"Neviđena pomoć NATO saveznika pomogla je Ukrajini da opstane kao suverena, nezavisna država, ali to nije dovoljno. Ukrajini je sada potrebna veća pomoć. Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ponestaje im municije", rekao je Stoltenberg. On je dodao da je podrška NATO-u izuzetno jaka sa obe strane Atlantika.

"Da se ​​glasanje održi danas, velika većina savezničkih zemalja bi glasala za NATO, na primer u SAD bi samo 13 odsto glasalo protiv. Više od 80 odsto građana u državama članicama NATO smatra da Severna Amerika i Evropa moraju da nastave da radimo zajedno za našu zajedničku bezbednost“, rekao je Stoltenberg i istakao da dve trećine građana želi nastavak pomoći Ukrajini.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: