Svet 18

14.03.2024.

23:39

Serija eksplozija; Udar drona u stambenu zgradu; Ovo se Putinu neće svideti VIDEO

Rat u Ukrajini – 750. dan. U Ukrajini se nastavljaju borbe na više frontova.

Izvor: B92.net

Serija eksplozija; Udar drona u stambenu zgradu; Ovo se Putinu neće svideti VIDEO
Profimedia

Podeli:

Moskva tvrdi da je za 24 časa oboreno skoro 60 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruskih oblasti, dok je Kijev prijavio troje ubijenih u ruskim napadima na istoku zemlje.

Završeno

23:37

Zvaničnik Pentagona: U Ukrajini nema američkih vojnika

U Ukrajini nema američkih vojnika koji upravljaju protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot ili bilo kojom drugom vojnom opremom, rekao je zvaničnik Pentagona.

"Kao što se sećate, Ukrajina je prošle godine poslala svoje vojnike u Sjedinjene Države da prođe obuku za rukovanje sistemima Patriot", rekao je predstavnik američke vojske.

21:49

Borelj: Ishod rata biće odlučen ovog proleća ili leta

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da obezbeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo da čeka, pošto će, kako je ocenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proleća ili leta.

Usled sumnji oko kontinuirane američke podrške Kijevu, Borelj je rekao novinarima u Vašingtonu da je njegova poruka američkim poslanicima da "šta god je potrebno da se uradi, mora da se uradi brzo", preneo je Rojters.

"To je naša istina u EU. Moramo da ubrzamo stvari, da pojačamo podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. A to je istina i za SAD", rekao je Borelj.

On je dodao da će naredni meseci biti "odlućujući".

"Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta, a Ukrajina ne može da čeka ishod američkih izbora u decembru", istakao je Borelj.

21:43

Udar drona u stambenu zgradu u Vinici

U Vinici došlo je do udara bespilotne letelice u stambenu zgradu.

Tri osobe su hospitalizovane.

Odgovarajuće službe rade na licu mesta, rekao je Sergej Borzov, šef OVA Vinica.

21:11

Serija eksplozija

Serija snažnih eksplozija odjeknula je u Harkovu i regionu, javljaju mediji. Mete napada - ukrajinska infrastruktura.

21:11

"Nismo u ratu sa Rusijom, ali..."

Emanuel Makron se obratio Francuzima na dva najveća francuska televizijska kanala sa objašnjenjima o sukobu u Ukrajini i razmerama učešća Francuske u sukobu

Ceo Makronov govor se svodio na jednu formulaciju: Ne smemo dozvoliti da Rusija pobedi. 

"Mi nismo u ratu sa Rusijom, ali da budemo jasni: ne smemo dozvoliti da pobede", rekao je Makron. 

19:54

Medvedev: Formula mira Zelenskog je neodrživa

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je Kijevska "formula mira“ koja se mnogo reklamira neodrživa, predlažući drastično drugačiji izlaz.

On je na svoj Telegram kanal postavio svoj kontra-plan od sedam tačaka.

"Formula mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog poziva na pomeranje ruskih trupa nazad na granice nekadašnje Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike iz 1991. Takođe, Moskva bi bila dužna da plati reparacije Kijevu. Iako su zapadne zemlje pružile veliku podršku ovoj inicijativi, sukob u Ukrajini može zaustaviti samo na osnovu prepoznavanja realnosti", rekao je Medvedev i dodao da je ukrajinska formula mira neodrživa, prenosi TASS.

19:17

Za dan ispaljeno više od 200 granata

Oružane snage Ukrajine ispalile su tokom dana više od 200 granata i izvele više od 20 napada dronom na 10 okruga Belgorodske oblasti, dve osobe su povređene, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

18:42

Napadi "šahedima" sa juga se nastavlju

▪Prva grupa iz Nikolajevske oblasti kreće se u pravcu Odese

▪Šahedi uočeni i na severu Nikolajevske oblasti, na zapadu

▪Nekoliko njih primećeno je na severu Hersonske oblasti i kreće se duž granice Hersonske i Dnjepropetrovske oblasti u zapadnom pravcu

17:37

Rusija obavestila IAEA o napadu na Zaporošku elektranu

Stalna misija Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču dostavila je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) informaciju o ukrajinskom napadu na kritično infrastrukturno postrojenje Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), a dobile su je i zemlje članice IAEA, saopštio je stalni predstavnik Rusije Mihail Uljanov za RIA Novosti.

"Čim je ova informacija stigla u stalnu misiju Rusije u Beču, odmah smo prosledili IAEA takozvani informativni cirkular, gde smo izneli tok događaja, priložili mapu sa koje je jasno gde je došlo do eksplozije, kontaktirali sekretarijat agencije i podsetili ih da kolege iz IAEA moraju nekako da odgovore na ovaj veoma opasan događaj“, rekao je diplomata.

17:04

Oboren još jedan ukrajinski dron

Iznad Orlovske oblasti oboren je još jedan ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Andrej Kličkov.

16:31

Ulice Belgoroda gore

16:12

Uništavanje ruskih haubica D-20 i D-30 kod Kremene

16:10

Rusija eliminisala 5.962 stranih plaćenika u Ukrajni

Ruske oružane snage su tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini eliminisale ukupno 5.962 strana plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na svom Telegram kanalu.

Većina plaćenika dolazi iz Poljske i od njih 2.960 eliminisano je 1.497, preneo je TASS. 
Prema dostavljenoj statistici, Gruzija zauzima drugo mesto po eliminisanim plaćenicima, pošto je 561 militant eliminisan od 1.042.

Od 1.113 plaćenika iz SAD, 491 je eliminisan, kao i 422 od 1.005 kanadskih plaćenika i 360 od 822 plaćenika koji su stigli iz Velike Britanije.

Tokom specijalne vojne operacije eliminisano je 147 od 256 francuskih plaćenika koji su stigli u Ukrajinu, navelo je  Ministarstvo.

15:21

NATO: Nastavljamo podršku Ukrajini i jačanju odbrane, Rusija najveća pretnja

NATO nastavlja da podržava Ukrajinu i jača svoje odbrambene kapacitete, a u 2023. potrošnja za odbranu evropskih saveznika i Kanade porasla je za 11 odsto, što je povećanje bez presedana.

Očekuje se da će 2024. dve trećine saveznika dostići ili premašiti prag od 2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se troši na odbranu, navodi se u godišnjem izveštaju Alijanse koji je danas u Briselu predstavio generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"BDP Sjedinjenih Američkih Država iznosio je 53 odsto BDP-a svih saveznika, a potrošnja na odbranu iznosila je 67 odsto svih saveznika. Procenjuje se da će 2023. godine ukupna potrošnja zemalja NATO-a za odbranu iznositi oko 1,1 bilion dolara", stoji u izveštaju NATO-a.

13:56

"Izbori u okupiranim teritorijama je nelegalno i ništavno"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je održavanje ruskih izbora na okupiranim teritorijama Ukrajine nelegalno i ništavo.

On je napomenuo da je izborna kampanja u Donjecku, Lugansku, Zaporožju, Hersonu i Krimu još jedna demostracija ruskog "kontinuiranog zanemarivanja međunarodnog prava", prenosi Rojters.

"Teranje miliona ukrajinskih građana koji žive u privremeno okupiranim teritorijama ili koji su tamo prisilno premešteni da učestvuju u takozvanim izborima je podjednako ilegalno", dodao je Kuleba.

Ministarstvo je pozvalo Ukrajince da ne izađu na predsedničke izbore 15-17. marta koji će, kako piše Rojters, omogućiti Vladimiru Putinu da prestigne Josifa Staljina kao vladar Rusije sa najdužim stažem.

13:12

Narod beži iz napadnutog Belgoroda

12:48

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Ruska vojska odbila je na avdejevskom pravcu osam kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio 410 vojnika i borbeno vozilo pešadije "bredli";

-Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile 240 vojnika i tri tenka;

-Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska odbila je tri napada; Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata izgubila 125 vojnika

-Ruska vojska sprečila je još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju u pograničnu oblast Rusije kod Spodarjušina;

-Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila 136 ukrajinskih dronova, bombu "hamer", četiri projektila "hajmars" i četiri projektila iz sistema "grad";

-Ruska vojska likvidirala je do 195 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i pet tenkova;

-Na kupjanskom pravcu ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje i odbile jedan napad ukrajinske vojske.
 

10:52

Sirene za vazdušnu opasnost u Kursku

10:35

Uništena tajna ćelija ukrajinske terorističke organizacije

U Sankt Peterburgu je uništena tajna ćelija ukrajinske terorističke organizacije "Ruski dobrovoljački korpus" (zabranjena u Rusiji), koja je planirala da zatruje hranu koja je deo humanitarne pomoći namenjene vojsci i stanovnicima novih ruskih regiona, saopštila je Federalna služba bezbednosti.

Pored toga oni su prikupljali podatke o infrastrukturnim objektima na području Lenjingradske oblasti i Sankt Peterburga kako bi sproveli terorističke napade.

09:55

Ruski gubici na današnji dan

09:50

Pogođen Belgorod

09:22

Stigla optužba iz Moskve: Ukrajina je gađala elektranu

Uprava Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod ruskom kontrolom, saopštila je da su ukrajinske snage granatirale kritični infrastrukturni objekat u toj najvećoj nuklearki u Evropi.

Eksplozivna naprava je pala u blizini ograde u kojoj se nalaze rezervoari za dizel gorivo, saopšteno je iz fabrike i dodatno da su takvi napadi "neprihvatljivi".

Nije poznato kada se navodni napad dogodio, javlja Rojters.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Grosi, je više puta upozorio na opasnost od napada na ovu nuklearnu elektranu. Rusija i Ukrajina su se međusobno okrivljavale za ranija granatiranja, u kojima su srušeni dalekovodi i ugroženi generatori elektrane.

08:38

Ukrajinski teroristi planirali da truju hranu za vojnike i civile

U Sankt Peterburgu je otkriven ogranak tajne organizacije čiji su članovi, po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe, planirali da stave otrov u prehrambene proizvode namenjene osoblju ruskog Severnog vojnog okruga i stanovništvu u okupiranim oblastima Ukrajine, javlja RIA Novosti.

08:28

U udaru ukrajinskih snaga na Belgorod poginuo muškarac, troje povređenih

U udaru ukrajinskih snaga na Belgorod, poginuo je vozač automobila, a još tri osobe su povređene, javio je na svom Telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Naš PVO sistem je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oborio je osam vazdušnih ciljeva na prilazu gradu. Prema preliminarnim podacima, vozač je preminuo od posledica sudara sa putničkim automobilom", napisao je Gladkov.

08:28

Ukrajinske snage bacile eksplozivnu napravu na nuklearku u Zaporožju

Ukrajinska vojska pucala je na kritični infrastrukturni objekat u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a bačena je i eksplozivna naprava, objavila je pres služba elektrane.

Direktor stanice Jurij Černičuk pojasnio je da je eksplozivna naprava bačena pet metara od ograde skladišta goriva, rezervoara za dizel gorivo.

"Takvi napade su neprihvatljivim, jer bi posledice mogle biti strašne", upozoravaju iz nuklearke.

07:57

Uništeni su


Ruska vojska uništila je kombinovanim napadima nekoliko ukrajinskih skladišta sa naoružanjem u tri naselja na kupjanskom pravcu, rekao je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.
 

07:54

Sve više mrtvih

07:50

Napad šahedima na Harkov

Ruske snage su noćas dva puta napale Harkov. U prvom, "šahed" je pao u centru grada u blizini privatnih kuća.

"Na sreću, nije bilo žrtava“, rekao je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Drugi napad dogodio se u gradskom šumskom pojasu i nekoliko zgrada je lakše oštećeno, obavestio je Terehov.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: